Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №985 від 08.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чому потрібна тирса на городі?

Чому потрібна тирса на городі?

Способів застосування тирси безліч. Її змішують із компостом, використовують для мульчування, пророщують насіння. Але в кожному випадку є свої секрети.

Як впливає тирса на грунт? Чим м’якша земля, тим більше повітря вона містить і краще всмоктує рідину. Органічні добавки допомагають збільшити рихлість і охороняють від утворення кірки на поверхні. Для чого потрібні ці прийоми? Рослини за таких умов розвивають повноцінну кореневу систему й швидше ростуть. Вмішувати в ґрунт можна напівперепрілу або перепрілу тирсу коричневого кольору. Для того, щоб підготувати матеріал, буде потрібно чимало часу. Чекати доведеться більш 10-ти років. Щоб дерево перепріло, йому необхідні живі органічні речовини й волога. Але процес можна штучно прискорити. У масу можна додати сечовину й використовувати в якості мульчі. Або дати їй перепріти, змішавши з гноєм, або компостом. Якщо це добриво застосовується в великих кількостях, у город додатково вносять вапно або яєчну шкарлупу, бо кислотність підвищується. У цьому, мабуть, єдиний мінус застосування тирси.

У регіонах, де посуха триває довгий час, тирса може захистити ґрунт від перегрівання і надмірної втрати вологи. Наприклад, так захищають посадки помідорів. Цей спосіб корисний і для полуниці. Мульча, насипана під кущ, захищає ягоди від забруднень, гниття й слимаків. Бур’яни через цей шар дуже погано проростають. Мульча захищає від сонця корисні бактерії на місці посадки. Мікроорганізми в ній краще розмножуються й стають більш активними. Для мульчування підійде не тільки перепріла, а й свіжа тирса. Її насипають у малинниках, на грядках і під кущі рослин шаром 3-5 сантиметрів. Свіжий матеріал попередньо збагачують азотом. Для цього його висипають на розстелену плівку (3 цебра), додають сечовину (200 г) і зволожують 10 літрами води. Зверху висипають нову тирсу й повторюють усі дії. Добриво, що утворилося, вкривають плівкою на два тижні. Мульчування застосовують на початку літа для того, щоб земляні хробаки до осені могли змішати все із землею.

08.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2020p. 
На головну сторінку