Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №985 від 08.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Чи з’явиться у місті Художній музей, залежить від самих рівнян*

Чи з’явиться у місті Художній музей, залежить від самих рівнян*

З понеділка, 5 жовтня, розпочав свою роботу міжнародний художньо-фотографічний мистецький пленер «Рідне Рівне». Такий масштабний міжнародний захід відбувається в нашому місті вперше. і це стало можливим завдяки Благодійному фонду Олексія Муляренка та Рівненській обласній організації Національної спілки художників України.

До Рівного в гості завітали як художники-живописці, так і фотохудожники зі Львова, Києва, Івано-Франківська та інших міст України, а також із з-за кордону - Конго та Литви. У Рівному, наприклад, фотографічні конкурси раніше були, а от пленер проводиться вперше. Тим більше, що це, взагалі, перший спільний пленер художників та майстрів фотографії (більшість з них є членами Рівненської обласної організації Національної спілки фотохудожників України), є також учасники та призери міжнародних конкурсів під егідою FIAP, PSA, ISF. Це визнані на міжнародному рівні майстри, що підтверджено відповідними дипломами. Це унікальна можливість зафіксувати в світлинах історію міста.

Протягом десяти днів художники будуть малювати наше місто, а фотохудожники покажуть його історію та красу на своїх світлинах.

“Хочемо показати велич Рівного не тільки на полотнах, але й у фотороботах знаних майстрів. Справу лише започатковуємо, робимо своїми силами. До слова, варто зазначити, що такого заходу вже давно у нашому місті не було”, – зазначив Олексій Муляренко.

“Ще з часів Віктора Чайки до художників зі сторони міської влади не було ніякого запрошення до співпраці, ми дуже сподіваємося, що це врешті буде змінено — не можна ігнорувати культуру і мистецтво”, - розповів відомий рівненський художник Віктор Гвоздинський.

Цей пленер планується проводити щорічно та розвивати художньо-мистецьку славу міста Рівне.

Завершення пленеру планується на 14 жовтня, на Покрову - відкриттям виставки створених за ці дні живописних та фотографічних робіт, яка триватиме до 1 листопада.

Нагадаємо, що у грудні 2017 року Олексій Муляренко, як голова Рівненської ОДА, ініціював звернення до кабінету міністрів України щодо передачі історичної будівлі в центрі міста по вулиці Симона Петлюри,10 у обласну власність, аби на прохання громадськості облаштувати там Художній музей. Мусимо відзначити, що Рівне – єдиний в Україні обласний центр, який не має свого Художнього музею.

А у січні 2018 року весь необхідний для цього пакет документів перебував на розгляді в уряді. Далі, 13 червня 2018 року дане приміщення перейшло у користування Судової адміністрації України, але з попередньою домовленістю про можливу передачу даного майна територіальній громаді міста Рівне.

Відповідно, у 2019 році Судова адміністрація України звернулася до Рівненської міської ради з пропозицією передати приміщення на Симона Петлюри,10 у власність міста. 7 травня 2019 року депутати Рівнеради на позачерговому засіданні сесії погодили рішення про прийняття у власність міста будівель колишнього відділення Нацбанку на вулиці Симона Петлюри,10. Однак, міський голова Володимир Хомко не поспішав сприяти тому, аби ця будівля нарешті стала на баланс міста і всіляко затягував цей процес. Техніко-економічне обгрунтування, яке є необхідною умовою при передачі таких об’єктів, готувалося декілька місяців. Хоча його можна було виготовити набагато оперативніше.

І лише 19 липня 2019 року під час візиту до Рівного тодішнього віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва, міський голова Рівного Володимир Хомко, за наполяганням Олексія Муляренка, все ж таки підписав пакет документів. Після чого, його було передано до Судової адміністрації та кабінету міністрів України для остаточного прийняття рішення. Але час і можливості тоді уже були втрачені. Приміщення на Симона Петлюри,10 станом на сьогодні продовжує перебувати у власності Судової адміністрації України, а мистецька спільнота міста й далі залишається без Художнього музею та галереї.

Мусимо віддати належне Судовій адміністрації, яка більше року охороняла приміщення, тримала його в належному догляді, очікуючи, що міський голова Володимир Хомко виконає рішення Рівнеради і візьме це приміщення під Художній музей. Очевидно, що підтримка культури та мистецтва не була і не є в пріорітеті пана Хомка та його команди.

В питанні створення Художнього музею ще рано ставити крапку. Змінити ситуацію можуть тільки самі рівняни, обравши собі такого міського голову, який сам є меценатом, цінує мистецтво і здатний створити Художній музей в Рівному.

08.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2020p. 
На головну сторінку