Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №988 від 29.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

4 перевірені способи, як швидко зварити буряк

4 перевірені способи, як швидко зварити буряк

Здавалося б, що складного в тому, щоб зварити буряк? Та начебто нічого. Налив води, поклав туди коренеплоди і вари собі. Однак багато господинь, просто не знають, як швидко зварити буряк.

1. Що більший овоч, то довше вариться. Але можна зварити буряк за годину. Для цього його потрібно просто покласти у вже киплячу воду. Час варіння в даному випадку скорочується.

2. Є ще один прискорений спосіб варіння коренеплоду (процес займає всього 40-50 хвилин) – застосування перепадів температури. Саме його використовують у своїй практиці професійні кулінари. Після півгодинного кип’ятіння буряків рідину зливають і заливають продукт холодною водою. Що холодніша вода, то краще. Завдяки перепаду температур буряк швидше готується.

3. Якщо треба зварити буряк дуже швидко, все зробити буквально за 15-25 хвилин. Хоча, як переконують деякі дієтологи, овоч втратить багато поживних речовин. Для цього необхідно підібрати велику каструлю, залити коренеплоди водою так, щоб її рівень був на 8-10 сантиметрів вище, поставити посуд на максимальний вогонь на 15 хвилин. При цьому не зменшувати вогонь, та не накривати каструлю кришкою. Потім треба злити воду і влаштувати бурякам крижаний «душ», під яким вони повинна постояти хвилин 5-10.

4. Порівняно швидкий та найбільш ефективний спосіб приготування буряка – запекти його в духовці або мікрохвильовій печі. Технологія досить проста. Кожен буряк необхідно загорнути у фольгу і покласти в заздалегідь розігріту (до температури 190°С) духовку на півгодини. Але час тут, звичайно, залежить від розмірів буряків. Якщо вони дуже великі, то 30 хвилин може і не вистачити, тоді потрібно буде запікати трохи довше.

Хитрощі вправних господинь:

– Буряк завжди набагато легше чистити, якщо процес його варіння закінчувати холодним «душем».

– Для збереження вітаміну С буряки краще запікати, а не варити. Під час перебування цього коренеплоду у воді з температурою вище 190 °С цей вітамін повністю руйнується.

– Під час приготування салатів і вінегретів, обов’язковим інгредієнтом яких є буряк, потрібно пам’ятати, що смак цих страв вийде набагато вишуканішим, якщо буряк буде досить солодким. Перевага тут над запіканням.

– Перед тим, як варити буряк, його потрібно ретельно вимити, але ні в якому разі не чистити. Інакше можна отримати водянистий продукт з втратою великої кількості бурякового соку.

29.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 29.10.2020p. 
На головну сторінку