Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №988 від 29.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чим корисний рис басматі

Чим корисний рис басматі

Серед різноманітних сортів рису, який вживають люди на різних континентах, басматі заслуговує на окрему увагу. Його характерною особливістю є тонкі та довгі зернини, які при термічній обробці не розварюються, а особливий тонкий горіховий смак стане родзинкою будь-якої страви.

Рис басматі має безліч корисних для організму людини властивостей, тому його можна включити до раціону всім охочим.

Корисні властивості рису басматі обумовлені присутністю в його складі вітамінів та мікроелементів, які необхідні для нормального функціонування організму. Фолієва кислота, як один із важливих складових компонентів корисний для вагітних жінок.

Варто відзначити, що в продукті міститься багато клітковини, яка допомагає роботі травної системи та нормалізує рівень холестерину у крові. Цей сорт рису можна вживати тим, хто страждає на діабет, оскільки поступове перетравлення крохмалю сприяє регулюванню рівня цукру в крові.

Рис є екологічно чистим продуктом, який не здатний накопичувати в собі важкі метали та інші шкідливі для організму компоненти. Завдяки здатності басматі не подразнювати стінки шлунка, його рекомендують для хворих гастритом чи язвою. Продукт наповнює людину енергією, тому корисний для спортсменів та тих, хто фізично важко працює.

Присутність у зернах магнію сприяє нормальному функціонуванню серцево-судинної системи, а фосфор відновлює кісткову тканину. Велика кількість амілази дозволяє впоратись з токсикозом вагітним жінкам, та поліпшує самопочуття людей з підшлунковою недостатністю.

Тим, хто має зайву вагу, дієтологи рекомендують вживати нешліфований рис в обмеженій кількості.

Як правильно приготувати рис басматі

Бульйон. Для приготування рису басматі заздалегідь варять бульйон з яловичини, свинини чи курки. Вегетаріанці можуть скористатись овочевою основою.

Промивання. Рис кладуть у сито й промивають бажано проточною водою до тих пір, поки вода з нього не буде текти прозорою. Таким чином, змиється весь крохмаль з його поверхні, що гарантує відсутність липкості страви, а зернини будуть розсипатися. Після маніпуляцій рис повинен добре стекти.

Варіння. Продукт засипати в ємність з бульйоном та зменшити вогонь, не можна, щоб він кипів. Каструлю накривають щільно кришкою і варять страву 15 хвилин.

Дозрівання. На наступному етапі вогонь вимикають, рис басматі повинен постояти в закритій ємності декілька хвилин. Це потрібно для повного вбирання зернами рідини.

Перед подачею рис басматі треба збити виделкою і заправити за смаком. Варто зазначити один нюанс під час приготування страви. Якщо варити його в бульйоні, смак буде більш насиченим, але потрібної розсипчастості не буде. Її можна отримати тільки при варці в воді.

29.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 29.10.2020p. 
На головну сторінку