Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №988 від 29.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як зберегти врожай цибулі

Як зберегти врожай цибулі

Стародавні способи Щоби зберегти врожай цибулі якнайдовше, необхідно створити сприятливі умови та підготувати самі овочі.

Наші дідусі та бабусі використовували для цього випалювання донця, підвішування, укутування та інші способи підготовки цибулі до зберігання, які актуальні і сьогодні.

Випалювання донця

Якщо у рослини проростає коріння, це значно зменшує термін її зберігання. Річ у тім, що цей процес призводить до деформації і зменшення твердості овочу, а також пошкодження захисного шару лушпиння.

Щоб уникнути такої проблеми, потрібно обрізати донця у кожної головки, а потім обережно обпалити місце зрізу. Це буде перешкоджати росту коренів і захищати урожай від проникнення шкідливих бактерій і грибків.

Для обрізання донця використовуйте тільки гострий ніж (це мінімізує пошкодження), а для випалювання підійде звичайна свічка.

Підвішування

Щоб урожай не заразився різними захворюваннями і не почав гнити, його потрібно зберігати в добре провітрюваному приміщенні. Крім того, важливий і сам спосіб зберігання. Якщо підвісити овочі, можна забезпечити вільний доступ до них свіжого повітря і захистити їх від гризунів.

Такий спосіб зберігання дозволяє розміщати в одному приміщенні значно більше цибулин. Розкладіть овочі по сітках, мішках з нещільного матеріалу або капронових колготках, а потім порозвішуйте їх по заздалегідь підготовлених гачках.

Укутування

Якщо зберігати цибулю при температурі нижче 0°С, вона швидко замерзне і зіпсується. Щоб уникнути цього, можна вкрити урожай соломою, тирсою або простою ковдрою, якщо вона виготовлена з повітро- і вологопроникного матеріалу. Цей спосіб можна використовувати в разі потреби, наприклад, перед початком сильних морозів.

Зверніть увагу, що цибуля здатна переносити короткочасне зниження температури, але при тривалому впливі холоду її обов’язково потрібно вкутувати.

Крейда

Якщо посипати овочі шаром тертої крейди, він буде вбирати надлишки вологи, тим самим запобігаючи загнивання врожаю. Ця хитрість особливо актуальна для приміщень, в яких рівень вологості завжди тримається вище допустимого (більше 65-75?%). Щоб прибрати надлишки вологи, на кожні 10 кг цибулі витрачайте не менше 200 г тертої крейди.

«Коса»

Цибуля, заплетена в «коси» і підвішена під стелею, краще провітрюється, за рахунок чого термін її зберігання значно збільшується. Такий варіант особливо хороший для червоних сортів, так як вони відрізняються меншою лежкістю. Крім того, в підвішеному вигляді овочі будуть захищені від гризунів, а якщо в в’язанці з’явиться підгнилий екземпляр, його буде набагато простіше помітити і видалити.

Щоб сплести «косу», вибирайте цибулини з міцним, здоровим, а головне, довгим бадиллям (не менше 10 см). Прив’яжіть до першого овочу довгу мотузку і починайте підплітати до неї інші цибулини, утворюючи косу. Щоб плетіння не розвалилося, намагайтеся робити його більш щільним.

Пересипання лушпинням

Посипана своїм же лушпинням цибуля буде захищена від гниття і грибкових інфекцій. У складі лушпиння присутня велика кількість фітонцидів – речовин, що пригнічують розвиток шкідливих бактерій, тому її можна використовувати для захисту будь-яких овочів. Щоб урожай цибулі був під захистом, кожна головка повинна контактувати з лушпинням.

29.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 29.10.2020p. 
На головну сторінку