Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №990 від 12.11.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вибирати та зберігати яйця

Як вибирати та зберігати яйця

Насамперед слід пам’ятати, що найліпші яйця – від курок, вирощених на волі. Якщо на коробці з яйцями стоїть позначка, що продукт «органічний», це має означати, що яйця знесені курками, які харчувалися натуральними зерновими культурами і їм не давали антибіотиків.

Купуючи яйця, слід звертати увагу на шкаралупу: вона має бути абсолютно чистою, міцною на вигляд і ледь шорсткою на дотик. Глянцеві, начебто начищені, яйця – показник того, що вони не свіжі.

Якщо яйце має неприємний або різкий запах, вживати в їжу його не можна – воно зіпсоване. Свіжість яєць можна визначити по жовтку. Він повинен бути однорідним, вологим та щільним. Якщо ж жовток розтікся, це свідчення несвіжості. Або ще такий спосіб, який дає змогу перевірити свіжість яйця, не розбиваючи його: слід розчинити 1 ст. л. солі в півлітровій банці води й опустити туди яйце. Свіже – опуститься на дно, несвіже – спливе.

Яйце середньої свіжості буде плавати десь посередині. Яйця потрібно зберігати в холодильнику в спеціальній коробці або контейнері, поклавши гострим кінцем донизу, щоб не було тиску на «повітряну камеру» (простір між білком і шкаралупою). Їх не варто тримати на внутрішньому боці дверцят холодильника, щоб не піддавати впливу кімнатної температури кожного разу, коли відчиняються дверцята. Термін зберігання – 3 тижні.

Як уберегтися від сальмонельозу. За статистикою, одне із 7000 яйце заражене сальмонелою. Тому не зайво дотримуватися загальних рекомендацій, щоб уникнути хвороби. Завжди мийте руки до і після того, як маєте справу з яйцями (сальмонели живуть і на шкаралупі). Зберігайте яйця в упаковці в холодильнику. Мийте з милом шкаралупу, якщо вона брудна. Викидайте яйце з тріснутою шкаралупою. Не перевищуйте термін зберігання. Уникайте вживання сирих яєць. Готуйте яйце до тих пір, доки і білок, і жовток не стануть твердими: яєчню – 3-4 хв, яйце без шкаралупи – 5-7 хв, яйце в шкаралупі – 7-10 хв.

12.11.2020



Рівне-Ракурс №10 від 12.11.2020p. 
На головну сторінку