Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №990 від 12.11.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Сольовий розчин і вправи допоможуть позбутися аденоїдів

Сольовий розчин і вправи допоможуть позбутися аденоїдів

Найчастіше причиною хропіння в дітей є аденоїди, поліпи, гланди тощо. Хропіння не лише заважає спати іншим, дратує , але й шкодить здоров’ю самої дитини.

Під час хропіння порушується рух повітря через дихальну систему, дитина дихає ротом, а мозок, в який кисень в основному надходить у результаті носового дихання, його недоотримує. Такий сон не дає організму повноцінного відпочинку, негативно позначається на розумовій активності, знижує засвоєння нової інформації тощо. Може статися навіть набряк горла і в людини може тимчасово зупинитися дихання. Проте не раджу відразу вдаватися до хірургічного втручання, оскільки і аденоїди, і поліпи мають тенденцію виростати повторно, а гланди взагалі відіграють захисну функцію. Варто набратися терпіння і кілька разів на день позайматися з дитиною деякими вправами, зокрема, погарчати хвилинку як лев, висолопивши язик, тільки не перестаратися, щоб не спричинити пересихання слизової горла. Також корисно виконати ще одну, так звану, вправу лева: напружуючи м’язи горла і, щонайдалі висунувши язик, вилизувати мілку тарілку, змащену медом чи варенням, посипаним корицею. Обидві вправи поліпшують кровообіг у ділянці горла і носоглотки, впливають на акупунктурні точки, яких тут дуже багато розміщено.

Крім того, у разі поліпів, аденоїдів тощо, рекомендую кілька разів на день (ліпше в положенні лежачи) робити турундочки в ніс із сольовим розчином. У склянці теплої води розчинити 1 ч. л. кам’яної чи морської солі, додати 1 каплю йоду. Шматочок бинта намотати на сірник і зробити турундочку таку, щоб помістилася в дитячій ніздрі. Кінчик бинта має звисати зі свічки, щоб не застряг в носі. Змочити турундочку в сольовому розчині і вставити в ніздрю. Тримати не менше як 30 хв, щоб сіль і йод випаровуючись, проникали у гайморові пазухи і далі, «вимивали» аденоїди, поліпи тощо.

Корисно також зігрівати кисті і стопи дитини, наприклад, можна потримати в гарячій воді ноги по литки чи дати дитині потримати пляшку з водою.

Проте буває ще й доросле хропіння, часто спричинене надмірною масою тіла. У цьому випадку страждає внутрішні органів, тому таке хропіння небезпечне для здоров’я. Треба оздоровлювати всю систему, нормалізувати масу тіла дитини, переглянути харчування тощо.

12.11.2020Борис СКАЧКО, директор клубу «Здоров-є» лікар, фіотерапевт, дієтолог



Рівне-Ракурс №10 від 12.11.2020p. 
На головну сторінку