Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №997 від 31.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Дивовижні різдвяні страви у різних країнах світу

Дивовижні різдвяні страви у різних країнах світу

Франція Святкування у Франції починаються серйозно напередодні Різдва, після опівночі. Часто основою стравою на столі є морепродукти, французи, в основному надають перевагу лососю або устрицям.

До столу також прийнято подавати відомий паштет фуа-гра та морські гребінці.

Далі в меню може бути птиця, начинена каштанами. У країні немає суворих правил відносно різдвяної вечері, тому в кожному регіоні переважають різні страви. Обов’язковими є тверді сири, вино і десерт. У Провансі традиційно готують 13 десертів з сухофруктами.

Бразилія

Як і французи, бразильці також починають святкування напередодні Різдва. Сім’я часто збирається разом, щоб з’їсти честер, який є великою м’ясною куркою, а також солону тріску, відому як bacalhau. Оскільки на Різдво у Бразилії спекотно, вони готують холодні гарніри, салати, фрукти. Десерт складається з популярного солодкого хліба з сухофруктів, панеттоне або рабанадасу, щось на зразок французьких тостів. Однак, якщо ви знаходитесь на півдні країни, ви можете отримати порцію штруделя, рецепт якого запозичили у німців. Звичайно, кілька екзотичних фруктів також прикрасять різдвяний стіл.

Гренландія

Тут прийнято подавати страву не для слабодухих – чоловіки пригощають жінок товстою смужкою китового жиру, страву називають Mattak. Це блюдо їдять сирим, а шкіра кита така товста, що її доводиться довго жувати. Спокусливо? Страва має горіховий смак і повно вітамінів С і D, на жаль, одночасно вважається канцерогенною.

Норвегія

В переддень Різдва в цій холодній північній країні обмінюються різдвяними подарунками. Щоб зробити урочистості особливими, норвежці подають рисову кашу. Якщо вам пощастило знайти мигдаль у вашій порції, то вам запропонують марципанову свинку. Основною стравою часто є смажені свинні реберця, або висушені баранячі ребра, що подаються з суркалом – червоною або білокачанною капустою, приготованою з оцтом і кмином. Сніданок на Різдво також важливий для норвежців. Сім’ї проводять багато часу за столом і подають різдвяні залишки разом з копченим лососем і яєчнею.

Великобританія

Більшість англійських сімей починають день з традиційного сніданку з яєчні і лосося, приблизно о 15:00 вони дивляться виступ Королеви. Далі на обід готують величезну індичку, смажену картоплю, суміш овочів – у тому числі брюссельську капусту. А ще часто готують ковбаски загорнуті в смужки бекону.

Якщо ви не любитель сухофруктів, то десерт вам може не сподобатися... Британці готують пиріжки з сухофруктами і різдвяний пудинг, в якому дуже багато сухофруктів і бренді.

Італія

Подібно до поляків, італійці напередодні Різдва утримуються від м’яса, вибираючи пісні страви, щоб допомогти очистити тіло. Багато страв залежать від регіону, але рибні страви зазвичай готують по всій країні. Також готують пасту з різними сирами і овочами. Ви можете скуштувати пасту, наповнену гарбузом, або тортелліні з вугром – залежно від регіону. Потім після типової фаршированої індички настає час для десерту. Тут можна очікувати панеттоне, або печиво у формі коня, бісквіти, наповнені шоколадом або кавовою рикоттою.

Німеччина

Деякі німці постять на Різдво і вибрають рибні страви, такі як оселедець, лосось або короп, перш ніж відправитися до меси, залежно від регіону. Все більшою популярністю для різдвяної трапези є домашня птиця, наприклад, гуска або індичка, що подається з пельменями, квашеною капустою, пряною капустою, каштановою начинкою і яблучною ковбасою. Але свято Різдва в Німеччині не було б повним без асортименту десертів, включаючи різдвяне печиво, Weihnachtspl?tzchen, вперше зроблене в франконських монастирях ще в середні віки. Stollen, еквівалент пряного кекса з фруктами. І, звичайно ж, не забувайте про приголомшливі пряникові будинки, які випікаються в цей святковий сезон, вони виглядають занадто красиво, щоб їх їсти!

31.12.2020



Рівне-Ракурс №10 від 31.12.2020p. 
На головну сторінку