Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1002 від 11.02.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Найбільші «факапи», через які компанії втрачали мільйони доларів

Найбільші «факапи», через які компанії втрачали мільйони доларів

Досвід, який запам’ятався на все життя

Англійська система мір Протягом чотирьох років NASA працювала над підготовкою місії з дослідження марсіанського клімату, у проєкті було зайнято безліч людей з різних країн. Супутник Mars Climate Orbiter (МСО) мав долетіти до сусідньої планети, зайняти місце на її орбіті, почати фотографувати поверхню і вивчати полярні шапки і пилові бурі.

Урочистий запуск апарату відбувся 11 грудня 1998 року з мису Канаверал, після чого все йшло за планом аж цілих 10 місяців, до вересня 1999 року, коли MCO перестав виходити на зв’язок. Було встановлено, що супутник сильно наблизився до поверхні планети, намагаючись вийти на орбіту, і просто розпався в атмосфері.

Комісія, що з’ясовувала причини невдачі, прийшла до дивовижного висновку: виявилося, що у програмному забезпеченні апарату, до створення якого доклали руку десятки інженерів і айтішників, місцями використовувалися ньютони зі звичної метричної системи, а місцями – фунт-сили з англійської системи мір, які досі збереглися в Ліберії, М’янмі та США. Природно, залучені до місії фахівці з американського військово-промислового комплексу Lockheed Martin за звичкою вели розрахунки у фунт-мірах.

Всього одна функція, розрахована у невірних одиницях, стала причиною втрати гігантської суми – 125 млн доларів. Щоб не повторити дурну помилку і надалі не втрачати гроші і роки праць, після краху МСО NASA повністю перейшла на метричну систему.

Зайва кома

Великий медіаскандал, тривалі судові процеси і втрата декількох мільйонів доларів через одну пунктуаційну помилку – ось короткий опис історії, яка привернула увагу жителів Канади 10 років тому.

У 2002 році між найстаршим телекомунікаційним холдингом Rogers Communications і новим провайдером Bell Aliant був підписаний 14-сторінковий контракт, який згодом поставив останніх в залежне і невигідне становище. На жаль для Rogers Communications, у пункті про дострокове розірвання ділових відносин знайшлася зайва кома, яка змінювала зміст пропозиції не менше, ніж в знаменитому «стратити не можна помилувати».

Озброївшись цим знаком пунктуації, у 2007 році юристи Bell Aliant змогли достроково розірвати договір, відвести клієнтів Rogers Communications і таким чином позбавити холдинг близько 4 млн доларів.

Переплутані клавіші

Якби у світі складався рейтинг роззяв, чилійський трейдер Хуан Пабло Давіла займав би в ньому друге місце. У вересні 1993 року Давіла, що представляв інте­реси державної корпорації Codelco, яка займається продажем міді, здійснив одну з найбільш дорогих помилок в історії.

Під час роботи з ф’ючерсними контрактами трейдер відволікся і випадково натиснув кнопку «купити» замість «продати». Усвідомивши, що щойно став причиною втрати компанією 40 млн доларів, Давіла спробував відігратися, але до кінця дня лише потроїв цю суму. Втім, це не зупинило трейдера, який злякався, і він продовжував спроби, до січня 1994 року позбавивши Codelco 206,5 млн, що на той момент складало близько 0,5?% ВВП всієї країни. Коли масштаби втрат стали відомі компанії, Давіла був звільнений і звинувачений у розтратах, після чого провів три роки у в’язниці.

Завдяки діям Хуана Пабло, в іспанській мові з’явилося дієслово davilar, який можна перекласти як «псувати щось з королівським розмахом».

Неуважність і недостатньо потужний сервер

А перше місце у вигаданому списку розсіяних громадян, безсумнівно, зайняв би брокер, який працював на японську інвестиційну компанію Mizuho Securities. 8 грудня 2005 року йому було довірено провести продаж однієї акції кабельної компанії J-Com за 610 тис. ієн, але натомість він, переплутавши графи в програмі, викинув на ринок 610 тис. акцій по одній ієні за кожну.

Скасувати помилкову операцію не вдалося. Сервери Токійської фондової біржі не впоралися з навантаженням, система миттєво зависла, а в ділових колах почалася справжня паніка.

Наслідки помилки були вражаючими: втрата Mizuho Securities близько 340 млн доларів, падіння фондових індексів і відхід у відставку глав Токійської біржі.

11.02.2021



Рівне-Ракурс №10 від 11.02.2021p. 
На головну сторінку