Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1002 від 11.02.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Білий жах…

Білий жах…

Нинішній тиждень будуть ще довго згадувати мешканці обласного центру, особливо ті, кому довелось їздити дорогами Рівного. І спогади ці будуть не самими приємними.

Отже, що трапилось?

Випав сніг, багато снігу, ну дуже багато снігу. Вже в понеділок в місті був справжній транспортний колапс. У вівторок, ситуація стала трохи кращою, а машин на дорогах в кілька раз менше ніж зазвичай. На зупинках громадського транспорту вишикувались черги з бажаючих скористатись послугами цього самого громадського транспорту. Маршруток на дорогах натомість стало значно менше. Тільки в середу ситуація почала нормалізовуватися, хоча на багатьох бічних вулицях спокійно можна було пересуватись лише гусеничному транспорту. Не краще було і пішоходам. Про стан тротуарів в понеділок краще взагалі не згадувати. До середи і тут ситуація почала потрохи покращуватись, принаймні в центрі Рівного.

Спробуємо розібратись, в тому що відбулось. Легше всього звинуватити в усьому комунальників. Звісно, за останні чотири зими сніг був дуже рідким гостем на рівненських вулицях. Минула ж зима взагалі була аномально тепла. Розслабились усі. До речі, снігопад вже в понеділок показав, що значна частина автовласників не перевзула свої авто, і відсутність нормальної зимової резини внесла свій немалий внесок у хаос, який царював на міських дорогах. До того ж снігу реально випало багато. Але назвати дії наших комунальників бездоганними не можна. Про те, що в лютому в наших широтах випадає сніг відомо усім, і про те, як його прибирати теж відомо усім. Колишній міський голова Володимир Хомко у інтерв’ю сказав автору, що Рівне не має достатньо техніки, щоб одночасно прибрати сніг по всьому місту, але техніки і людей є достатньо, щоб підтримувати в нормальному стані основні транспортні артерії міста. На жаль, нинішній снігопад показав – наші комунальники цього зробити не змогли. Чому – невідомо. Рівне – це звісно не Київ, і комунальної техніки в місті не так багато, але вона є і її не менше ніж в інших обласних центрах. Один з колишніх керівників комунального господарства Рівного розповів автору головне правило, яке йому колись розповів покійний міський голова Віктор Чайка: «Коли починається снігопад, головне – не втратити перші дві години. Тільки побачив прогноз погоди, де обіцяють снігопад – всю техніку треба заправити, перевірити, і як тільки перші сніжинки почали падати, треба щоб уся наявна техніка працювала. Убрали перший сніг, посипали головні дороги міста. Якщо цього не зробити, то сніг на вулицях перетвориться у лід і тоді його вже до весни не відчистити». Здається все просто. Будемо сподіватись, що нинішній білий жах стане уроком усім нам.

Володимир Конєв

11.02.2021



Рівне-Ракурс №10 від 11.02.2021p. 
На головну сторінку