Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1003 від 19.02.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Незворотні зміни у мікробіомі людини пов’язані зі зловживанням солодощів у дитинстві

Незворотні зміни у мікробіомі людини пов’язані зі зловживанням солодощів у дитинстві

Багато людей схильні до залежності від солодкої їжі. Але якщо доросла людина розуміє, що багато солодкого може нашкодити здоров’ю, то дітям дуже важко відмовитися від улюблених ласощів, а також від деяких інших продуктів, які, як виявилося, зовсім не є безпечними для підростаючого покоління.

Зокрема, експерти з Каліфорнійського університету у Ріверсайді встановили, що зловживання солодкою і жирною їжею у дитячому віці може на усе життя змінити стан мікрофлори кишківника, яку не вдасться відновити у подальшому – навіть вживанням здорової їжі. Подробиці результатів дослідження опублікувало видання Journal of Experimental Biology.

Проведені дослідження за лабораторних умов на гризунах показали, що введення у раціон молодих мишей підвищеної кількості солодкої і жирної їжі змогло значно вплинути на склад кишкових мікроорганізмів у мишей у більш дорослому віці. Для дослідження вчені розділили гризунів на чотири групи. Перша група гризунів отримувала правильне харчування, друга – їжу з підвищеним вмістом жиру і цукру. Також вчені надали можливість мишам з першої групи активно бігати по встановленому колесу, а з другої – обмежили активний спосіб життя. Через три тижні усім гризунам був повернутий стандартний раціон і звичайне утримання за лабораторних умов. Ще через два тижні проведений аналіз мікрофлори кишківника показав значне зниження кількості корисних мікроорганізмів у мишей з другої групи. А оскільки мікробіом кишківника має тісний зв’язок з імунітетом, то стає зрозумілим, які негативні зміни у здоров’ї можуть чекати на нас у майбутньому.

«Результати досліджень, отримані під час спостережень за гризунами, повністю відповідають стану здоров’я сучасних дітей, що вживають нездорову їжу. Перші тривожні зміни у своєму самопочутті молоді люди вже можуть помітити через 6 років після настання статевого дозрівання», – прокоментував еволюційний фізіолог з UCR Теодор Гарланд.

19.02.2021



Рівне-Ракурс №10 від 19.02.2021p. 
На головну сторінку