Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1005 від 04.03.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Весна надій наших

Весна надій наших

Прийшла весна. Вулиці міст та сіл майже відчистились від снігу і по ним навіть можна спокійно ходити. Разом з першим теплом з’явилась вона – надія на краще життя …

Багато знайомих, які працюють в реальному секторі економіки, серйозно стверджують: «Весною буде добре - піде життя як до карантину, а то й краще». При цьому важко зрозуміти, на чому грунтується це твердження.

Спробуємо розібратись, що нам очікувати від весни двадцять першого року. Те, що коронавірус це надовго, зрозуміло всім і тому очікувати, що вірус злякається весняного сонечка і зникне, не доводиться. Тобто, обмеження збережуться, а вони точно не покращують економіку. Хоча гірше за обмеження те, що мільйони наших заробітчан в цьому році точно залишаться на батьківщині, бо економіки країн ЄС постраждали настільки сильно, що їм точно не потрібні наші заробітчани, за винятком хіба що сільського господарства. Тобто, в економіку України прийде менше іноземної валюти від трудових мігрантів. Таким чином рівень реальних доходів більшості українських сімей знизиться. Це погано для всіх і, в першу чергу, для бюджету, адже його діра має всі шанси стати ще більшою. Вже сьогодні видно, що навіть ті, порівняно невеликі, види допомоги реальному сектору з боку держави потрохи непомітно зникають.

Таким чином без фактору вибухового зростання якоїсь галузі економіки очікувати покращення ситуації не варто. Якщо взяти інші кризи, то з них наша економіка виходила завдяки аграрному або будівельному «стрибку». Після страшної кризи 2014 року, саме будівництво дало можливість різним секторам економіки суттєво «піднятися».

Сьогодні ситуація в цій галузі дуже складна. Багато об’єктів пандемія застала в недобудованому стані. У забудовників хронічно не вистачає коштів (криза 2008 року поставила жирний хрест на масовому іпотечному кредитуванні), значна частина потенційних покупців житла втратила доходи і сьогодні живе за гроші, відкладені на придбання квартир чи будинків. Така сама ситуація в сфері бізнес-нерухомості. Чимало фірм та підприємців за пандемійний період закрились, у більшості тих, хто вцілів суттєве падіння доходів. Тобто, попит на комерційну нерухомість теж впав і навряд чи відродиться найближчим часом.

Якщо не станеться дива, весна нинішнього року стане трохи кращою для більшості громадян ніж весна 2020 року, але значно гіршою ніж була весна 2019. Хоча, може бути і диво. Так, наша обласна статистика днями оприлюднила інформацію, що середня заробітна платня на Рівненщині за останній рік зросла на 24,3%. Так що якщо вірити цим даним, жити ми стали краще….

04.03.2021Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 04.03.2021p. 
На головну сторінку