Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1008 від 25.03.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Цікаві факти про піцу

Цікаві факти про піцу

В чому користь вершкового масла? Чи шкідливе вершкове масло? Чи можна набрати вагу від вершкового масла? Як зрозуміти, скільки вершкового масла безпечно для здоров’я?

Піца має тисячолітню історію, досі невідомо, хто ж перший придумав цю страву. Історики досі сперечаються про те, хто міг би стати творцем піци, однак, до єдиної думки так ніхто і не прийшов. Зараз піцу прийнято вважати італійською стравою.

Розквіт культури піци припав на 1870-ий рік, коли безліч карликових держав об'єдналося. Утворилася єдина держава Італія, в якій мода на ті чи інші речі поширювалася по всій країні. В кінцевому підсумку це призвело до того, що піца стала популярна не тільки в Неаполі, але і у всіх інших територіях. До речі, цікавий факт: рецепт піци в різних регіонах був абсолютно унікальним. Так, наприклад, Римська піца і донині має тонке і хрустке тісто, тоді як неаполітанська м'якша і розсипчаста. Вже в кінці 19-ого століття страва стала популярною по всій Італії, придумувалися все нові рецепти і види, знати проявляла до страви особливий інтерес.

Хоча в 1700-х і 1800-х роках Неаполь був спочатку процвітаючим мегаполісом, а потім і цілим королівством, в ньому проживало багато бідняків, які жили в Халупах або бродяжили. При необхідності по-швидкому перекусити вони покладалися на коржик, прикрашену начинкою з сиру, помідорів, масла, анчоусів і часнику.

Іммігрувавши в США, вони принесли в країну і свою основну їжу. На їх новій батьківщині піца стала сенсацією, і в 1905 році на Манхеттені відкрилася перша в США Піцерія.

Зараз піца є всіма улюбленою стравою по всій планеті, хоча, в залежності від місцевих умов, її роблять по-різному. Як показують ці десять сумних фактів, блюдо модернізували, досліджували, вивчали і використовували для створення творів мистецтва. Навіть тварини внесли свою лепту, оцінивши смак традиційного неаполітанського страви.

Піца в коробці з піци

Після того як замовники піци, зробленої в піцерії Вінні в Бруклінському Вільямсбурзі, з'їдять основне блюдо, вони можуть з'їсти і коробки, в яких була доставлена піца. Побачивши, скільки порожніх коробок з-під піци валяється в бруклінських сміттєвих баках, співвласник компанії Сін Бертхайом вирішив зробити їстівні контейнери з піци. Під час затишшя в бізнесі в піцерії почали експериментувати з цією ідеєю.

За 40 доларів клієнти можуть замовити доставку піци в коробці з піци. "Коробка" загортається у фольгу і доставляється в сумці для піци. (Ні, сумка зроблена не з піци.)

"Мені подобається експериментувати", - зізнався Бертхайом. У минулому році в результаті одного з його експериментів з'явилася піца з невеликими шматочками піци.

25.03.2021



Рівне-Ракурс №10 від 25.03.2021p. 
На головну сторінку