Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1008 від 25.03.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Ефективні натуральні добрива, які допоможуть отримати багатий та якісний урожай

Ефективні натуральні добрива, які допоможуть отримати багатий та якісний урожай

Кухонна сіль для томатів і буряків Звичайну сіль часто використовують як добриво для томатів в період плодоношення. Це робить помідори солодшими, захищає рослини від хвороб і шкідників, а також прискорює дозрівання плодів.

Важливо: використовувати солоні розчини потрібно в помірній кількості, щоб не принести шкоду рослинам.

Розчиніть у відрі з водою кімнатної температури 1 ст. ложку солі і склянку деревної золи, дайте настоятися протягом години і полийте рослини з розрахунку півлітра розчину на один кущик.

Буряк також можна поливати солоним розчином, якщо в ґрунті недостатньо натрію, і листя рослин сильно почервоніло. Для цього 200 г солі розчиняють у 10 л води і поливають землю.

Сода для помідорів

Знизити кислотність ґрунту і поліпшити смак томатів, допоможе і сода. Щоб помідори були солодкими, можна підсипати невелику кількість соди під кущ навколо рослини, намагаючись не потрапляти на листя.

Визначити кислотність ґрунту можна за допомогою листя смородини. Зірвіть з куща кілька листочків, покладіть в стакан і залийте окропом. Коли вода охолоне, покладіть в стакан шматочок землі. Якщо колір води в склянці став червонуватим – ґрунт виражено кислий, якщо зеленуватим – слабокислий, а якщо розчин в склянці став синюватого або блакитного відтінку – ґрунт нейтральний.

Молоко для огірків і томатів

Багате кальцієм та іншими корисними елементами молоко – це не лише гарне підживлення для рослин, але і потужний захисний бар’єр від комах-шкідників і хвороб. Коров’яче молоко може захистити помідори і огірки від борошнистої роси. Розведіть його з водою в пропорціях 1:9 (молоко – вода) і обприскуйте кущики раз на тиждень молочним розчином з пляшки з розпилювачем. Діє розчин дуже просто – покриває поверхню листя захисною плівкою. Ну а щоб приготувати хорошу підгодівлю для томатів і перцю, розведіть його водою з розрахунку 1:4, і додайте (за бажанням) кілька крапель йоду.

Кропива для всіх рослин

Настій з кропиви – це один з кращих засобів для підживлення всіх рослин, квітів, кущів і дерев. Її називають «рослинним м’ясом», так як в ній міститься більше всього білка, а в молодій кропиві аскорбінової кислоти більше, ніж у чорній смородині. Щоб підготувати підгодівлю, скосіть молоду кропиву, підсушіть на сонці і залийте водою. Залиште настій на два тижні, щодня помішуючи. Якщо кропиви багато, її можна висушити й спалити. Зола, за вмістом азоту і калію буде в кілька разів перевищувати деревну.

Бананова шкірка для троянд та інших квітів

Шкірка банану містить кальцій і азот. Якщо закопати її під кущ троянди не дуже глибоко, вона почне цвісти в два рази інтенсивніше. Шкірку банана також можна періодично додавати в компостну купу. Або зробити розчин, залити бананові шкірки водою і витримати до появи бульбашок на поверхні. Таким розчином можна поливати рослини на городі, і квіти в саду, і навіть кімнатні рослини.

25.03.2021



Рівне-Ракурс №10 від 25.03.2021p. 
На головну сторінку