Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1008 від 25.03.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чому досвідчені городники прогрівають насіння

Чому досвідчені городники прогрівають насіння

Не варто недооцінювати теплову передпосівну підготовку. Вона підвищує схожість, знезаражує насіння від хвороб і вірусів, збільшує енергію проростання, збільшує вихід раннього врожаю, зменшує кількість пустоцвіту...

Способів прогрівання безліч. Кожний садівник може вибрати доступний.

Найбільш довготривалий – підвісити насіння в мішечку недалеко від батареї опалення або кухонної плити. Таке прогрівання займе 1,5-2 місяці, насіння після нього можна досить довго зберігати. Таким способом обов’язково прогрівають насіння огірків.

Насіння теплолюбних культур – патисонів, кабачків, баклажанів, гарбузів, перцю – корисно піддати сонячному обі­гріву на відкритому повітрі протягом 5-7 днів. Так само прогрівають і все насіння, що зберігалося на холоді або в холодильнику. Сонячні промені знезаражують насіння і прискорюють його проростання.

Сухе насіння прогрівати можна в духовці або сушильній шафі, при температурі 50-55°С протягом трьох годин. Тільки перед розсипанням насіння на листі спочатку потрібно підстелити під нього папір, щоб не підсмажити його на металі. І не забувати в процесі прогріву кілька разів перемішати.

Прогрівати насіння можна й у гарячій воді. Але температура повинна бути своєю для кожної культури і не знижуватися протягом процедури. Тому для прогрівання використовують термос.

Насіння капусти гріють у воді 20 хвилин при температурі 45-50°С.

Насіння редису, ріпи, редьки, брукви витримують 20 хвилин при температурі 48-50°С.

Насіння буряка, моркви, петрушки – 52-53°С (теж 20 хвилин).

Перець, баклажани прогрівають 25 хвилин при температурі 50°С.

Насіння томатів витримують при температурі 50-55°С 5 хвилин.

У гарбузових культур теплова обробка стимулює утворення жіночих квіток і, отже, підвищення врожаю. Насіння огірків, патисонів, гарбузів, кабачків – 20 хвилин при температурі 42-45°С.

Відразу після такої лазні насіння дістають із термоса і на три хвилини занурюють у холодну воду.

25.03.2021



Рівне-Ракурс №10 від 25.03.2021p. 
На головну сторінку