Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1008 від 25.03.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Нова нормальність

Нова нормальність

Нещодавно на продовольчому ринку побачив цікаву картину. В куточку одного з торгових рядів на розкладному стільці сиділа немолода жінка. На колінах в неї був чималий ящик з напівпорожніми пачками цигарок. Вона продавала цигарки поштучно…

Чому вразила ця картина? Згадались дев’яності роки минулого сторіччя. Тоді торгівля цигарками поштучно процвітала. Бабці з ящиками сиділи не тільки на базарах, а ледве не на всіх автобусних зупинках міста. Звісно, торгували контрабандними цигарками, які тоді, до речі, займали левову частину вітчизняного тютюнового ринку. Знадобилось більше десятиріччя, аби ситуацію, більш менш ввести в цивілізоване русло, та й доходи населення зростали, і тихо роздрібний тютюновий «бізнес» зник. І ось, він з’явився знову, бо наші люди стали біднішими.

Нинішня криза призвела до появи «нових бідних». Це не наш термін, але для України він повністю підходить. Люди, які ще рік тому вважались досить забезпеченими, звісно за нашими стандартами, сьогодні змушені економити буквально на всьому. Якщо раніше вони купували одяг і взуття в магазинах чи на ринках, то сьогодні йдуть до секонд-хендів. До речі, саме за останній рік секонд-хенди відкривались особливо часто. Окрім вживаних речей «нові бідні» шукають найдешевші харчі, не звертаючи увагу на якість та термін їх придатності.

Автору розповів менеджер одного з великих супермаркетів, що у них реалізація продуктів харчування середнього цінового сегменту за рік суттєво впала, але найбільш дешеві продукти навпаки користуються стабільним попитом.

Коли ми говоримо про те, що саме навесні 2021 року збільшується смертність від коронавірусу, і ми вже спостерігаємо її рекордні показники, не слід забувати, що неякісне і недостатнє харчування, відсутність в раціоні людей достатньої кількості вітамінів, жирів, вуглеводів, виснажує організм і робить його слабшим і більш уразливим до хвороб.

Рецепт боротьби «новою бідністю» - один. Потрібно створювати умови для праці тих, хто може працювати і заробляти, і допомагати на державному рівні тим, хто працювати не може. При чому це робити треба не «завтра», а вже - бідність – хвороба дуже небезпечна.

Володимир Конєв

25.03.2021



Рівне-Ракурс №10 від 25.03.2021p. 
На головну сторінку