Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1009 від 01.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Кілька звичок, які досить швидко зроблять вас гіпертоніком

Для профілактики підвищеного кров’яного тиску необхідно виявляти і усувати його тригери, а такими часто виявляються звички, які властиві людям. Зазвичай вони «працюють» у тандемі.

Ви часто вживаєте готові продукти

Добре відомо, що підвищенню артеріального тиску сприяє надмірне споживання натрію, який забирає воду з навколишніх тканин у судини і збільшує об’єм крові, що тисне на їх стінки. Встановлено, що понад 70?% споживаного людьми натрію надходить з обробленої і ресторанної їжі, включаючи хліб, сухі сніданки, чипси, печиво, піцу, консервовані овочі, напівфабрикати, що вимагають розігріву, готові соуси. Чим вищий їх вміст у денному раціоні, тим більше з’їдається натрію і тим вищою є ймовірність стати гіпертоніком.

Ви випиваєте більше одного алкогольного напою на день

Високі дози споживаного алкоголю асоціюються з підвищеним ризиком розвитку атеросклерозу – судинною патологією, що характеризується накопиченням жирових (холестеринових) бляшок у артеріях. Ця хвороба підвищує ризик розвитку серцевого нападу та інсульту. На думку медиків, гіпертоніком людину може зробити звичка випивати більше одного алкогольного напою, що становить 300 мл пива, 150 мл вина або 40-45 мл горілки або іншого міцного алкоголю.

Ви багато сидите на стільці

Аеробна активність допомагає підтримувати нормальний кров’яний тиск, роблячи кровоносні судини більш еластичними, гнучкими і менш чутливими до гормональних впливів. Її недолік прискорює затвердіння артерій, змушуючи серце і судинну систему працювати з більшою напругою.

Ви схильні панікувати у разі виникнення проблеми

Звичка бачити життєві події виключно у похмурому світлі і панікувати за будь-яких труднощів, що виникають, сприяє високому рівню у крові гормонів стресу кортизолу і адреналіну. Під їх впливом частішає пульс і звужуються кровоносні судини, що сприяє підвищенню кров’яного тиску.

Ви відлюдні

Так само як у стані хронічного стресу, організм людини, що живе самотньо або за умов соціальної ізоляції, може вивільняти небезпечну кількість гормонів стресу, що погіршують стан судин і сприяють різким стрибкам кров’яного тиску. Звичка жити замкнуто, не підтримуючи регулярного спілкування, теж здатна зробити вас гіпертоніком.

У вас виникає голосне хропіння

В цілому, недостатній або поганий (неміцний, переривчастий) сон може призвести до підвищення артеріального тиску через активне вироблення стресових гормонів або збільшення тяги до нездорової їжі, що сприяє зайвій вазі (ожиріння тісно пов’язане з розвитком гіпертонії). Але особливо небезпечним є обструктивне апное сну – розлад, за якого дихання людини переривається на короткі періоди часу. Це знижує рівень кисню у організмі, який може реагувати на подібну зміну підвищенням артеріального тиску. Майже кожному другому гіпертоніку за статистикою притаманне гучне хропіння – одна зі специфічних ознак апное.

01.04.2021



Рівне-Ракурс №10 від 01.04.2021p. 
На головну сторінку