Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1011 від 15.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Профілактика щеплень: що мають врахувати рівненські батьки, віддаючи свою дитину до школи

Якраз у цей весняний період рівняни подають заяви на навчання своїх діток у загальноосвітніх закладах міста. Керівництво шкіл до заяви обов’язково вимагає додати довідку про щеплення, які зроблені дитині, відповідно до її віку. Чи така вимога законна, часто запитують батьки?

Тож міське управління освіти нагадує батькам законодавчі норми щодо профілактики щеплень дітей.

Вони чітко регламентуються статтею 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 №1645.

Зокрема, дітей приймають у заклади освіти за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому вони перебувають під медичним наглядом.

Довідку видають на підставі даних медичного огляду, якщо:

• немає медичних протипоказань для перебування дитини в закладі освіти;

• дитині проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворим на інфекційні хвороби або бактеріологічні.

Окрім того, роз’яснено про застосування с.53 Конституції України, згідно з якою кожен має право на освіту, а держава забезпечує доступність і безоплатність освіти в державних і комунальних закладах освіти.

Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (с.3 Конституції України). Аналізуючи норми статей 3 і 53 Конституції України, не можна не визнати пріоритетність питань забезпечення безпеки життя, здоров’я і безпеки людини над правом на освіту.

Отже, держава, встановивши правило про те, що без щеплень дитина не може бути допущена до занять, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я не лише всіх дітей і працівників закладу освіти, а й так захищає не щеплену дитину. Тому порушення права про освіту немає.

Більше того, заборону нещепленим дітям відвідувати школи підтримав і Верховний суд України.

Тож право на освіту гарантовано всім, але реалізувати його можна відповідно до визначеної процедури через різні форми навчання.

15.04.2021



Рівне-Ракурс №10 від 15.04.2021p. 
На головну сторінку