Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1021 від 01.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Ліки на грядках

Ліки на грядках

Естрагон допоможе шлунку, а шпинат – сердцю

Багато трав, квітів, овочів, які ростуть на дачних ділянках та городах, мають унікальні цілющі властивості. Рослини з ваших грядок часом навіть більш ефективні, ніж дорогі ліки. Треба лише знати їхні властивості.

Цибуля ріпчаста

Оберігає від багатьох збудників важких хвороб. У війну фітонцидами цибулі лікували рани, які довго не загоювалися. Відомо, що цибулевий сік розчиняє пісок у нирках і навіть камені. Якщо його закапати у ніс, він успішно перемагає нежить. Печеними цибулинами лікують фурункули. Свіжоприготована кашка очищує гнійні рани. Якщо часто їсти цибулю, ви значно знизите вміст цукру в крові.

Капуста

Містить майже весь набір вітамінів, необхідний для людини.

Капустяні листи, накладені на хворе місце, допомагають при екземі, радикуліті, опіках, головному болю. Свіжий сік ефективний при подагрі, сприяє рубцюванню виразок і досить швидко значно покращує стан здоров’я. Сік капусти, розведений теплою водою, використовують для полоскання при запальних захворюваннях горла, проти кашлю і хрипоти.

У давні часи вважалося, що вживання капусти покращує у жінок пружність шкіри і сприяє збільшенню грудей.

Топінамбур

Його ще називають: «земляна груша», «єрусалимський артишок», «польська ріпа». Допомагає при подагрі, ревматизмі, поліартриті. Використовується для відновлення сил і нервової системи, загального оздоровлення організму. Ефективний для профілактики і лікування цукрового діабету.

Бульби вживають в їжу в сирому, вареному, печеному і смаженому вигляді – і як самостійне блюдо, і як гарнір.

Шипшина

Відвар плодів шипшини підвищує опірність організму до застуд і інфекційних захворювань, сприяє відновленню працездатності при розумовій і фізичній перевтомі, зміцнює стінки кровоносних судин, допомагає при захворюваннях печінки, нирок, сечового міхура, при жовчнокам’яній хворобі, головному болі.

Настій шипшини сповільнює розвиток атеросклерозу, стимулює функції статевих залоз, послаблює і зупиняє кровотечі, зміцнює кровоносні судини.

Естрагон

Інші назви: «тархун», або «полин естрагоновий». Молоде листя і пагони містять вітамін «С», каротин і рутин. Використовується як приправа для збудження апетиту. Має протиглистову, протизапальну, сечогінну дію, загоює, заспокоює, налагоджує роботу шлунку.

Ревінь

Молоді пагони не тільки смачні, а й надзвичайно корисні, оскільки містять майже повний набір вітамінів. Ревінь – гідний «суперник» яблука. Він багатий калієм, що корисний для кровообігу. Але завжди треба пам’ятати, що у зрілих стеблах рослини накопичується щавлева кислота, яка вже шкідлива для організму.

Ревінь підвищує фізичну і розумову працездатність. Його можна використовувати як загальнозміцнювальний засіб при недокрів’ї і туберкульозі. У великих дозах діє як проносне: допомагає при запорах.

Ще одна цікава властивість: ревінь – прекрасний природний барвник волосся в золотистий колір.

Звіробій

Водні відвари в гарячому вигляді п’ють при застуді як потогінний засіб. Водний настій застосовується для зміцнення ясен і полоскання порожнини рота, як протизапальний і антисептичний засіб. Так само застосовується в народній медицині як болезаспокійливий засіб при виразці шлунку і 12-палої кишки. При захворюваннях нервової системи – як тонізуючий і заспокійливий засіб. Допомагає при легких формах цукрового діабету, при кашлі, задусі, туберкульозі, хворобах печінки і як сечогінний засіб.

Календула

Ця помаранчева квіточка, яку ще називають «нігтиком», має потужні цілющі властивості. Настої з неї допомагають при гастриті, коліті, ентериті, захворюваннях жовчного міхура і сечокам’яній хворобі, рахіті, дитячих екземах, діатезі, а також при запамороченні, кашлі, застуді.

Ефективна для лікування опіків, ударів, фурункулів, екземи, хвороб порожнини рота, тонзиліту.

Маски з настоєм календули очищують шкіру і допомагають при вуграх.

За старих часів настоєм календули жінки полоскали волосся. Це зміцнювало його і водночас надавало красивого золотистого забарвлення.

Шпинат

На Сході його називають «королем зелені», тому що в листі міститься унікальний набір вітамінів і мікроелементів. Він є прекрасною їжею для тих, хто страждає недокрів’ям і для вагітних жінок. Його корисно їсти при застудах і запаленні легенів, для зміцнення нервової системи, при головному і серцевому болю.

Солі магнію в листі перешкоджають розвитку онкологічних захворювань, солі натрію і вапно допомагають зберегти зуби і зміцнюють кістки.

Шпинат сприяє зниженню кислотності крові, усуває поганий запах із рота, сприятливо діє на печінку.

Сік шпинату корисно пити при кашлі та астмі, ним корисно полоскати горло і зуби при запаленнях мигдаликів і ясен. Але в шпинаті є речовини, що піднімають кров’яний тиск. Він протипоказаний хворим на гіпертонію та подагру.

01.07.2021



Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2021p. 
На головну сторінку