Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1028 від 12.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Топ-7 несподіваних фактів про холестерин, які обов’язково потрібно знати

Топ-7 несподіваних фактів про холестерин, які обов’язково потрібно знати

Сучасний стиль харчування має на увазі те, що майже в усіх людей рівень холестерину у крові або періодично коливається, або є більш високим, ніж хотілося б. Усе тому, що ми мало рухаємося і часто їмо не дуже корисну їжу.

Для здоров’я серця рівень холестерину повинен бути у межах 5,5 ммоль/л. І чим нижчий цей показник, тим краще серце буде виконувати свої функції. Якщо ви хвилюєтеся, що перестаралися з жирною їжею, ось що вам потрібно знати про таку загадкову субстанцію, як холестерин.

Холестерин не головний «винуватець» хвороб серця

Основний парадокс полягає у тому, що у людей зі здоровим серцем і судинами може бути високий рівень холестерину, а у тих, хто хворий на атеросклероз, переніс інфаркт або інсульт – навпаки, низький. У тому, що у судинах починають відкладатися бляшки, винен не холестерин, а пошкодження судинної стінки. Їх викликають тютюнопаління, зловживання алкоголем, низька фізична активність, тривалий стрес і надлишок у харчуванні простих вуглеводів (випічки, солодощів).

А вже холестерин «спрямовується» організмом для ліквідації цих пошкоджень. Якщо пошкоджена велика площа судини, холестерину для її відновлення потрібно більше, і на цьому місці утворюється бляшка. Згодом через неї просвіт судини звужується і розвивається атеросклероз, а на його тлі – інфаркт або інсульт – хвороби, що є лідерами серед причин смертності у всьому світі.

Жирна їжа не впливає на рівень холестерину

Більша частина холестерину (до 90?%) утворюється у печінці, і лише близько 10?% надходить з їжею. Щойно зовнішнє надходження насичених жирів збільшується, організм регулює цей процес, просто зменшуючи вироблення «власного» холестерину.

Холестерин не полюбляє овочі та фітнес

Для того щоб «відремонтувати» пошкоджені ділянки у стінках судин, імунна система організму використовує молекули ліпопротеїнів низької щільності («поганого» холестерину), що пройшли процес окислення активними формами кисню – вільними радикалами.

Зменшити утворення «поганих» молекул допоможуть природні антиоксиданти – овочі, фрукти і зелень. Їх кількість у раціоні рекомендується збільшувати. Активні фізичні навантаження – силові вправи, біг і навіть ходьба у швидкому темпі – також ефективні у боротьбі за зниження холестерину, тому що спалюють надлишкові калорії і допомагають зменшити вагу.

На сніданок замість бутерброда з сиром або шинкою оберіть хліб з куркою. Це знизить вміст насиченого жиру у вашому раціоні у 5 разів.

З віком рівень холестерину підвищується

Накопичення жирових відкладень в області живота і підвищений рівень холестерину з віком – це нормальний стан організму. Річ у тім, що у літньому віці клітини руйнуються швидше, і для їх «реставрації» холестерину потрібно значно більше. Така ситуація не повинна викликати паніку. За умови раціонального харчуванні і адекватного фізичного навантаження ці процеси реально контролювати.

Високий холестерин «передається» генетично

Одна людина з 250 може успадкувати ген, що збільшує вироблення холестерину печінкою, від батьків. Цей факт відомий як сімейна гіперхолестеринемія. Якщо у ваших близьких родичів були випадки інфарктів або інсультів у молодому віці, зробіть генетичні аналізи.

Раннє виявлення такої сімейної патології і своєчасна профілактика можуть коригувати процеси надмірного вироблення холестерину, поки це не викликало серйозних проблем зі здоров’ям.

Холестерин можна знизити за допомогою дієти

Попри різні переконання про шкоду жирного м’яса, бекону і грудинки, вживання яких рекомендують зменшити, щоб знизити холестерин, у першу чергу потрібно відмовитися не від тваринних жирів, а від трансжирів. У великій кількості вони містяться у випічці, фабричному майонезі, фастфуді. Саме їх вживання порушує баланс «гарного» і «поганого» холестерину, збільшуючи вміст у крові останнього.

За даними ВООЗ, саме вживання продуктів, що містять трансжири, на 20?% і більше підвищує ризик розвитку хвороб, пов’язаних з атеросклерозом – ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.

Препарати від холестерину: шкода або користь

Такі ліки називаються статинами. Вони покликані блокувати вироблення організмом власного холестерину. Однак виявляється, що побічних ефектів у статинів не більше, ніж практичної користі. І призначають ці препарати не для профілактики, а лише за життєвими показаннями пацієнтам з атеросклеротичними бляшками артерій, тим, хто вже переніс інфаркт, інсульт або операції на серці і судинах.

Приймати ліки проти холестерину можна лише у тих випадках, коли за допомогою харчування і спеціальної дієти скорегувати рівень холестерину не вдається. Перерахуємо 5 найбільш очевидних негативних впливів статинів:

1. Викликають серйозні пошкодження нервової системи, призводять до хвороб Альцгеймера, Паркінсона, втрати пам’яті, недоумства і депресії.

2. Збільшують ризик розвитку онкологічних захворювань.

3. Викликають цукровий діабет другого типу.

4. Провокують біль у м’язах, що викликаний руйнуванням м’язових волокон.

5. Порушують роботу підшлункової і щитоподібної залоз, функції печінки і нирок.

Як знизити холестерин без ліків

Щоб не допустити розвитку атеросклерозу, змініть стиль харчування – відмовтеся від рафінованого цукру на користь повільних вуглеводів; обмежте вміст у раціоні насичених жирів (жирного м’яса, ковбаси, сосисок) і замініть їх на Омега-3 поліненасичені жирні кислоти (жирну рибу, рослинні олії). Змінюйте спосіб життя з малорухливого на активний і розвивайте у собі позитивне мислення. Це важливі кроки для покращення свого здоров’я.

12.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2021p. 
На головну сторінку