Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1029 від 19.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Кількість хворих на туберкульоз зростає, а фінансування – ні: як далі працюватиме фтизіопульмонологічний центр?

Кількість хворих на туберкульоз зростає, а фінансування – ні: як далі працюватиме фтизіопульмонологічний центр?

Представники Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я України та Національної служби здоров’я України відвідали Рівненщину з робочим візитом.

Разом з першим заступником голови обласної ради Сергієм Свисталюком, головою постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Юрієм Біликом та депутатом обласної ради Юлією Назарчук вони побували у КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» РОР.

Там вони ознайомилися з матеріально-технічною базою підприємства, поспілкувалися з хворими і персоналом та обговорили питання щодо його подальшого фінансування.

Як розповів директор підприємства Федір Аврука, медичний центр нині перебуває в умовах недофінансування.

«До кінця року матимемо 6 млн грн боргу з виплати заробітної плати. Це з урахуванням того, що у лікарні відбулася оптимізація. Зокрема, було скорочено понад 200 працівників. Однак, це не вирішує питання. Видатки, які є на сьогоднішній день, ставлять наш центр у дуже складне фінансове становище. Водночас тенденція щодо зростання хворих на туберкульоз – позитивна», – пояснив Федір Аврука. Так, у порівнянні з 2020 роком кількість хворих збільшилася на 23,3?%, а фінансування не зросло. Зауважимо, що НСЗУ проводить фінансування відповідно до 2020 року, коли в період пандемії виявлення хворих на туберкульоз відбувалося у менших обсягах.

Обласний бюджет не може покрити заборгованість з виплати заробітної плати. Про це вкотре наголосив перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк.

«За підсумками першого півріччя перевиконання обласного бюджету становить 63 млн грн. З них 11 млн грн перебачено спрямувати на медичну галузь. Цих коштів недостатньо для того, аби покрити заборгованість зі заробітної плати у фтизіопульмонологічному центрі та в інших медичних закладах, де є така потреба. В Рівненській області і обласна рада, й облдержадміністрація долучилися до процесу оптимізації, але у всьому є межа. Тому ми хочемо, щоб нас почули і вирішили питання з фінансуванням», – сказав Сергій Свисталюк.

Зі свого боку державний експерт Міністерства охорони здоров’я України Павло Паламарчук зауважив, що фтизіопульмонологічний центр оптимізувався максимально, але все рівно ледь-ледь виживає.

«Першочергово ми думаємо, як дофінансувати регіони нединамічні, зокрема, де рівень захворюваності не надто високий, але це буде з наступного року. Зараз ми маємо розуміти, що в цьому році робити з ними. Можливо, розглянути варіант, щоб НСЗУ додала перехідний пакет, або збільшити ставку, аби вони мали можливість «дожити» до 1 січня. Працівники тут дійсно професійні, але з таким підходом ми можемо втратити кадри, що неминуче відобразиться на пацієнті», – висловив своє бачення Павло Паламарчук. Також він зауважив, що з нового року планують збільшити тариф за лікування хворих на туберкульоз з 40 тис. грн до 60 тис. грн на 9 місяців.

Водночас представники НСЗУ повідомили, що наразі відбуваються перерахунки за пакетами послуг, і вже в цьому місяці фтизіопульмонологічний центр може отримати додаткове фінансування.

19.08.2021За матеріалами пресслужби Рівненської обласної ради



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2021p. 
На головну сторінку