Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №290 від 03.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Українська мрія

Що заважає заробити перший мільйон?

Що заважає заробити перший мільйон?

Багатство не є синонімом щастя

Чим багаті відрізняються від бідних? Це питання хоч раз ставив собі кожен. Але навряд чи хтось зміг дати на нього прийнятну відповідь. А й справді, у чому ж різниця? Перше, що спадає на думку - кількість грошей. У багачів їх удосталь. Але ось що на це кажуть мільйонери: “Статок в один мільйон доларів - це не більше, ніж достойна бідність”, - вважає Рокфеллер.

А ось Габріель Гарсіа Маркес шокував газетярів заявою, що він відчуває себе бідною людиною. Журналісти обурилися його лицемірством: як же, з його гонорарами! Письменник знизав плечима: “Ну і що? Я бідна людина, у якої є гроші”.

Іншими словами, поняття “бідність” і “багатство” відносні: ми визначаємо свій стан лише у порівнянні з іншими людьми.

Судячи з численних висловів мільйонерів, багатство не є синонімом щастя. Задоволення людини рівнем свого життя вимірюється не кількістю мільйонів на рахунку, а душевною рівновагою. По-справжньому щаслива людина перебуває у гармонії з самою собою, навколишнім світом, природою та іншими людьми. Отримувати задоволення від життя можна, маючи і невеликі статки.

На жаль, наші співвітчизники й досі вважають поняття “гроші” і “щастя” взаємопов’язаними. Для українця мільйон - це все ще дуже недосяжне багатство. Чимало громадян України у дитинстві мріяли стати багатими, заробляти мільйони, деякі ж не прощаються з цією мрією й досі, але, на жаль, реалізувати її все ще не в змозі. Що ж стає на заваді?

Перша відповідь - законодавство. Неприємно визнавати, але у нашій державі мільйони можна заробляти лише нелегально, адже чесним підприємцям немає дороги в український бізнес. Звичайно, з цим ведеться боротьба, яка поки що дає не дуже помітні результати.

Друга відповідь випливає з першої - українські бізнесмени не знають, як заробляти великі гроші - немає достойних прикладів. Ось і живемо, мріючи про достаток.

Третя - держава. Доки наша економіка не стане твердо на ноги, годі й мріяти про достаток: у бідній країні не буває заможних громадян. Звичайно, трапляються винятки, але їх украй мало.

Отож, як бачимо, для того, щоб стати мільйонером, одного бажання мало. В першу чергу, необхідний талант або елементарні задатки підприємця.

Як же визначити, чи схильні Ви до підприємницької діяльності? Цим питанням зацікавилися студенти Національного університету “Острозька академія” і провели соціологічне дослідження. Його мета полягає у тому, щоб виявити, наскільки схильні студенти різних факультетів до успішної підприємницької діяльності, а отже - і до накопичення грошей. Респондентам була запропонована анкета, що складалася із загальних (стать, вік, факультет) та спеціальних запитань, які й допомогли визначити вищезгадану схильність.

Серед 50 опитаних було 48 відсотків жінок і 52 відсотки чоловіків, 26 - з економічного факультету, 26 - з гуманітарного, 20 - з правничого, 20 - з факультету політико-інформаційного менеджменту, 8 - з факультету іноземної філології.

Маємо такі результати: для 56 відсотків наших респондентів багатство пов’язане з працею. Вони вважають, що краще уникати фінансових спекуляцій, робити кар’єру і досягти посади шефа. Навіть якщо вона й не принесе бажаних мільйонів, безбідне життя забезпечить.

23 відсотки опитаних - це люди, які вважають, що найкращий спосіб розбагатіти - вдало вийти заміж, стати спадкоємцем або ж виграти у лотерею. І лише 21 відсоток респондентів - майбутні мільйонери. У них комерційний склад розуму, вони розділяють гроші і дружбу, не збираються вихвалятися своїм багатством, а схильні терпляче примножувати його. 38 відсотків потенційних мільйонерів - жінки, 62 - чоловіки.

Найбільший відсоток майбутніх багатіїв зараз навчається на економічному факультеті (68), а найменший - на іноземній філології (4).

Але й з одним талантом далеко не підеш. Стартовий капітал, гідне законодавство, достатні знання плюс прихильність Фортуни - ось база для мільйонера-початківця. А тут уже вирішувати Вам: бути чи не бути мільйонерами у нашій країні.

03.05.2007Олена МОРОЗ, студентка Національного університету “Острозька академія”



Рівне-Ракурс №10 від 03.05.2007p. 
На головну сторінку