Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1031 від 02.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Про які захворювання може свідчити неприємний запах тіла

Про які захворювання може свідчити неприємний запах тіла

Людське тіло виділяє власний унікальний запах, який часом може розповісти про нас більше, ніж ми думаємо. Природний аромат шкіри формують суміші тканинних гормонів, виділення сальних і потових залоз, результати життєдіяльності нашої мікрофлори. У більшості людей природний запах шкіри практично не відчувається і, зазвичай, приємний. Однак, посилення і зміна запаху тіла, що не піддається «лікуванню» душем, має серйозно насторожити. Організм таким чином подає сигнал, що щось пішло не так.

Запах і хвороби

Професор анестезіології Пенсільванського університету охорони здоров’я, Вільям Хенсон, стверджує, що зміни запаху поту, виділень, дихання нерідко викликані порушенням балансу хімічних речовин в організмі, що виникають в результаті різних інфекцій і серйозних захворювань. Думку експерта, зокрема, підтверджують дані шведських вчених, які виявили, які запахи повинні стати приводом для термінового візиту до лікаря.

Стійкий запах ацетону може бути симптомом декомпенсованого цукрового діабету. Посилення ацетонового запаху при діабеті виникає через зростання кетонових тіл в організмі і попереджає про загрозу кетоацидотичної коми. Також запах ацетону характерний при ряді вірусних, бактеріальних і грибкових інфекцій, проблем із травленням, а також ниркових і печінкових захворювань, супроводжуваних набряками, поперековими болями, проблемами з сечовипусканням і ацетоновим запахом з рота.

Про ниркові захворювання також може свідчити різкий запах сечі, викликаний накопиченням продуктів метаболізму в плазмі крові, які виділяються назовні разом з потом хворого. Різкий запах сечовини може бути викликаний туберкульозними бактеріями або хворобами травної системи.

Не менш тривожним симптомом є оцтовий запах тіла. Його причиною також може стати туберкульоз, ендокринні патології, нестача вітамінів D і B, гнійно-запальні процеси в бронхах і легенях або мастопатія у жінок.

Свідчити про гінекологічні проблеми може запах дріжджів або риби в області піхви. Посилення рибного запаху після статевого акту або місячних попереджає про небезпеку бактеріального вагінозу. Крім грибкових і бактеріальних інфекцій, «аромат» тухлої риби характерний при порушенні білкового обміну.

Крім перерахованих вище, хвороби мають ще безліч запахів. Наприклад, запах гнилого м’яса характерний для важких стадій онкології, сірководнем може пахнути виразка шлунка, аромат овечої вовни попереджає про можливі порушення роботи щитовидки і гіпофіза, старечий запах у молодих людей може виникнути при гормональних збоях.

Запах тіла і харчові продукти

Як стверджують вчені Сіднейського університету, запах тіла може змінюватися і від раціону. Деякі харчові продукти здатні збільшити активність потових залоз і сприяти накопиченню токсинів в організмі, провокуючи неприємний запах тіла і дихання людини. Так, підвищити потовиділення може занадто солона, смажена і копчена їжа, цибуля, часник, перець і різні гострі спеції, а також надлишок шоколаду, кави, соди і алкоголю. Засновник клініки «the California Breath Clinics», Гарольд Катц, попереджає, що неприємний запах сірки можуть викликати нешкідливі, на перший погляд, броколі та інші овочі сімейства хрестоцвітних.

Посилення неприємного запаху може спровокувати молочна дієта або надлишок м’яса в раціоні, що обумовлюється нездатністю кишечника своєчасно переробити таку кількість білка, результатом чого стають процеси гниття і накопичення смердючих азотистих продуктів у крові.

Щоб вирішити проблему неприємних запахів, що викликають продукти харчування, зазвичай, достатньо скорегувати повсякденну дієту. Так, відомий фахівець Лінус Паулінг радить у цьому випадку вживати більше зелених овочів, оскільки хлорофіл, який у них міститься, природним чином нейтралізує неприємні запахи.

Інші причини неприємних запахів

Як стверджують індійські вчені, неприємний запах шкіри може виникати у завзятих курців: компоненти тютюнового диму, накопичуючись в організмі, виділяються потовими залозами. Тести Центру дослідження хімічної чутливості ім. А. Монелла у Філадельфії свідчать, що смердючий запах може провокувати постійний стан стресу, що підвищує активність апокрінових залоз. Неприємний запах тіла або волосся може тимчасово виникнути і після прийому антигістамінів, антидепресантів і ряду інших лікарських препаратів.

02.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2021p. 
На головну сторінку