Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1035 від 30.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

«Нам є чого повчитися і повчити», – голова Рівненської ОДА Віталій Коваль про поїздку в Польщу

«Нам є чого повчитися і повчити», – голова Рівненської ОДА Віталій Коваль про поїздку в Польщу

Делегація від Рівненщини на чолі з головою ОДА Віталієм Ковалем відвідала Польщу. Два дні – в Любліні, два – в місті Ольштин. За цей час зустрілися з керівниками воєводств, відвідали соціальні об’єкти, запланували спільні проєкти.

Зустрічі з маршалками воєводств

Головна мета поїздки – налагодити співпрацю між Рівненщиною та польськими воєводствами. Воєводство – найбільша адміністративна одиниця Польщі, якою керує маршалок.

Віталій Коваль разом з делегацією зустрілися з маршалками Люблінського воєводства Ярославом Ставярським та Вармінсько-Мазурського воєводства Густавом Мареком Бжезіним. Обговорили спільні точки розвитку регіонів.

«Ми розповіли про сфери, які нас цікавлять. Зокрема, смарт-спеціалізація, ІТ та меблевий кластери. Наша ціль: Рівненщина – область доданої вартості», – зазначив голова ОДА.

За словами Віталія Коваля, обидві зустрічі були результативними. В Любліні Рівненщину включили в стратегію транскордонного співробітництва між Люблінським, Підкарпатським воєводствами і Львівською, Волинською та Брестською областями на 2021-2027 роки. В Ольштині – керівник області з маршалком Вармінсько-Мазурського воєводства підписали план співпраці на найближчі три роки. Визначили спільні заходи: від економічних та освітніх до культурних та спортивних.

Також поговорили з маршалками про розвиток професійної освіти. «Тут ми пішли далі, ніж Польща. Нагадаю, на Рівненщині уже відкрили 25 навчально-практичних центрів. Натомість, наші сусіди навпаки тільки відроджують цю сферу і їм цікавий наш досвід. Для нас важливий розвиток області. Кінцева наша мета – спільні проєкти в рамках транскордонного співробітництва Україна-Польща-Білорусь», – зазначив Віталій Коваль.

Розвиток медичної галузі

Делегація від Рівненщини зустрілася з керівниками найбільших медичних закладів Люблінського воєводства. Визначились зі стратегічними напрямками співпраці. Зокрема, розвиток Рівненських обласних дорослої і дитячої лікарень, Клеванського госпіталю ветеранів війни. Також делегація відвідала приватну лікарню в Любліні. Там на постійній основі працюють 50 людей. А загалом для надання послуг медзакладом контрактовані біля 150 лікарів. Голова ОДА запросив польських медиків на Рівненщину.

«В часи пандемії та вакцинальної кампанії нам особливо важливо було поспілкуватися з медиками воєводств. Вони розповіли про сильні та слабкі сторони медичної реформи у своїй країні. Нам необхідно не лише використати досвід Польщі, в якій реформа децентралізації пройшла раніше, а й не повторити їхніх помилок», – підсумував зустріч Віталій Коваль.

Досвід у сміттєпереробній галузі

Голова ОДА разом з командою ознайомилися з роботою сміттєпереробного комунального заводу в Пулаві. Підприємство переробляє 45 тисяч тонн сміття в рік і обслуговує 180 тисяч населення в радіусі 60 км. Це 2-й по величині пункт з 14 таких об‘єктів в Люблінському воєводстві. За вивіз сортованого сміття споживач платить 22 злотих (140 грн) з особи на місяць. 44 злотих (280 грн) – за несортовані відходи.

«Стихійні сміттєзвалища і відсутність сміттєпереробних заводів – одна із найбільших екологічних проблем Рівненщини. Тому домовилися з керівництвом заводу про спільні ініціативи. Уже найближчим часом громади області зможуть долучитися до написання проєкту щодо поводження з відходами для участі в транскордонній програмі Україна-Польща-Білорусь», – сказав Віталій Коваль.

Розвиток туризму в регіонах

Делегація ознайомилася з туристичними об’єктами та проєктами воєводств. Зокрема, відвідали відпочинковий спортивний центр «Ukiel» в м.Ольштин. Там, навколо озера облаштовано 21 км вело і пішохідних доріжок та 3 пляжі. Працює дитяча школа парусного спорту.

«Це яскравий приклад поєднання відпочинку, спорту і природи в рекреаційній зоні. В Польщі жорстке екологічне законодавство, яке забороняє забудову. Нам потрібно переймати цей досвід. Адже Ольштин схоже місто на Рівне. І подібну набережну можна облаштувати біля Басівкутського озера», – розповів Віталій Коваль.

Крім того, в Люблінському воєводстві делегації представили велосипедний шлях «Green Velo». Він з‘єднує 5 воєводств у східній Польщі. Головна траса та локальні відрізки мають загальну довжину 2071 км. Вздовж шляху збудовано понад 200 місць обслуговування велосипедів.

«За результатами зустрічі в Любліні, домовилися наступного року провести в регіонах фестиваль партнерства. Тиждень промоції Рівненщини в Любліні і навпаки. Плануємо долучати до заходу і локальних виробників», – зазначив голова ОДА.

Науково-технологічні парки – новий досвід для Рівненщини

Делегація з Рівненщини відвідала науково-технологічні парки у Любліні та Ольштині. Це місця для підприємств та наукових установ. Тут відбуваються обміни знаннями і технологіями між вузами, науково-дослідними установами, підприємствами та ринком. Керівництво парків надає весь спектр консультативної допомоги підприємцям для розвитку їхніх ідей.

«Нам важливий досвід Польщі в цьому напрямку, адже науково-технологічних парків на Рівненщині немає. Тут ми можемо об’єднати зусилля. Наша мета – участь в проєктах транскордонного співробітництва Україна-Польща-Білорусь», – розповів Віталій Коваль.

30.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 30.09.2021p. 
На головну сторінку