Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1036 від 08.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Мода на підводку очей каялом:

Мода на підводку очей каялом:

що ми знаємо про появу даного олівця

Азія, Африка, Єгипет, арабські країни, Індія і ще кілька племен використовували і продовжують підводити очі каялом. До речі, вважається, що він відомий з 3-4 тисячоліття до нашої ери.

Каял – контурний м’який косметичний олівець для підводки очей, в традиційний склад якого входять натуральна сажа або подрібнені мінерали і антисептичні речовини рослинного походження.

Спочатку ним користувалися знатні дами Єгипту, а трохи пізніше і чоловіки вирішили не відставати. Після початку активної торгівлі, ідея підводити очі, прижилася навіть в тих країнах, де раніше ніхто про таке і не думав.

Навіщо люди використовували каял

Робилося це для захисту від Сонця – такі собі допотопні сонячні окуляри, нібито чорні кола навколо очей притягують на себе жар і світло, і люди не так страждали (хоча, це помилкове твердження) від яскравого світла та інших радощів тропічного і субекваторіального клімату.

А ще такий макіяж вважався оберегом від напастей і різних капосних духів.

Забобони поширюються з космічною швидкістю і, незабаром, левова частка арабського світу від немовлят до людей похилого віку підводили очі каялом, а іноді креслили вертикальну лінію уздовж підборіддя.

До речі, в Індії каял робився з товченої деревини сандалу, тому точка у жінок на лобі – червоного дерева. А ось у 2010 році вчені Лувру вирішили досліджувати єгипетський каял. Виявилося, в ньому непристойно багато свинцю. Такий собі оберіг.

Якщо задатися питанням, що з’явилося раніше: виразні очі підфарбовані сурмою або алкоголь, то відповідь буде – фарба для очей.

Слово алкоголь – походить від того ж арабського al-ku?l, що перекладається, як «порошкоподібна сурма». З 12 століття так позначалися усі продукти сублімації. Через якихось сто років вже вікінги, слідом за бедуїнами і піратами, стали підводити очі, щоб і валькіріям сподобатися і ворогів налякати, ну і позначити свій статус мандрівника.

08.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2021p. 
На головну сторінку