Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1036 від 08.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

У Рівному презентували книгу про Ремельську трагедію

У Рівному презентували книгу про Ремельську трагедію

На початку жовтня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація книги «Ремель. Трагедія на світанку: історичний нарис», у якій йдеться про події 1943 року, коли водночас трагічно обірвалося життя понад 400 жителів села.

Книгу рівнянам презентував її автор – народний артист України Святослав Максимчук. Ініціювала ж проведення заходу народний депутат від «Європейської Солідарності» Софія Федина, яка разом з головою Рівненської обласної ради Сергієм Кондрачуком також взяла участь у презентації.

«Про білоруське село Хатинь і його трагедію знає увесь світ. Про трагедію українського Ремля на Рівненщині – мало хто», – зазначено в анотації до книги. Справді, у часи радянські цей факт або замовчувався, або ж подавався цілковито фальсифікованим. Насправді ж, ті події стали для села справжньою трагедією.

У часи Другої світової жителі Ремля активно долучалися до участі в УПА та, чим могли, допомагали повстанцям. Відтак 17 березня 1943 року есесівці оточили село, пропустили всередину шуцманшафт-поліцію та розстріляли селян. Згодом село повністю спалили. Тоді з понад п’ятисот жителів Ремля вижити вдалося лише 73 людям. Досі ж дожили троє свідків тих трагічних подій, серед яких – і Святослав Максимчук, якому на час трагедії було сім років.

– Можу вважати себе найщасливішою людиною, бо пережив цю трагедію, сидячи з батьками в льосі. Село палало, але я того не бачив. Наша хата стояла на краю Ремля. І от того дня батько вийшов та побачив, що через поля біжить хрещениця його скривавлена… Коли прибігла, пробелькотіла, що наших усіх побили… Ми тоді спустилися у мурований льох. А хвилин за 15 вони прийшли й до нас. Походили обійстям, поторсали двері, побили вікна, але в льох так і не зайшли. Потім село палало, то батько відкрив двері, і до нас прибігло ще семеро людей. Так ми й просиділи цілий день. Коли ж наступного дня відходили, бачили, як село дотлівало, – розповів Святослав Максимчук.

Упорядник книги – письменник, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Роман Горак розповів про роботу над виданням.

Натомість, Софія Федина наголосила на тому, що інформація про такі історичні факти повинна активно поширюватися. Адже тільки так можна зберегти нашу історичну пам’ять.

– Ми живемо у реальності, коли чимало людей впевнені, що на трагедіях не потрібно зациклюватися. Однак це виглядає так, неначе ми рубаємо ту гілку, на якій сидимо. Ми багато не знаємо про своє коріння та свою землю, врешті, про свою силу. Якщо цього не згадаємо, то ніколи не зможемо протидіяти ворогам і вибороти власну самодостатність, – зазначила Софія Федина.

Згодом учасники презентації побували і в селі Ремель, де відбулася панахида за загиблими біля братської могили на церковному подвір’ї. Вклонилися пам’яті полеглих учасники заходу і біля пам’ятника жертвам трагедії.

– Прикметно, що навіть для багатьох наших земляків з чіткою патріотичною позицією цей трагічний епізод залишається маловідомим. А таких моторошних сторінок в історії України, на жаль, є дуже багато. І, безперечно, ми маємо їх пам’ятати. Сподіваюся, що книга про цю трагедію також стане гідним пошануванням пам’яті загиблих, оскільки відкриє для багатьох досі незнані сторінки історії нашої Рівненщини, – зазначив Сергій Кондрачук.

08.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2021p. 
На головну сторінку