Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1039 від 28.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Топ-5 ознак нестачі вітаміну D, на які ви можете не звернути свою увагу

Топ-5 ознак нестачі вітаміну D, на які ви можете не звернути свою увагу

Нестача вітаміну D має певні ознаки, на які люди не завжди звертають увагу.

Дедалі більше досліджень підтверджують прямий зв’язок між підвищеним ризиком захворіти на вірусні інфекції і нестачею вітаміну D. Втім, навіть якщо не брати до уваги ці хвороби, рівень вітаміну D у організмі варто контролювати постійно. Він відповідає за наш метаболізм, від нього залежить засвоєння кальцію, «сонячний» вітамін захищає нас від депресії і навіть діабету. Зараз, коли дехто з нас не має можливості щодня виходити на вулицю і проводити достатньо часу на сонці, ризик дефіциту важливого вітаміну є дуже високим.

Ви відчуваєте постійну втому

Навіть якщо ви багато спите, але вашому організму не вистачає вітаміну D, ви будете постійно відчувати себе втомленими. Це медичний факт: дослідження, результати якого були опубліковані у Північноамериканському журналі медичних наук, показало, що низький рівень вітаміну D безпосередньо пов’язаний з швидкою стомлюваністю і хронічною втомою. Водночас добровольці, які отримували достатні дози вітаміну, незабаром відзначали поліпшення самопочуття і підвищення працездатності.

Ви пригнічені

Ще одна ознака дефіциту вітаміну D – депресія. Пояснюється це у першу чергу тим, що у багатьох частинах мозку, у тому числі й тих, які пов’язані з депресією, були виявлені інгібітори вітаміну D. Крім того, дослідження, які були проведені Національним ендокринним товариством США, продемонстрували: пацієнтки, які страждають на депресію, повідомляли про полегшення стану і навіть зникнення симптомів після прийому вітаміну D.

Ви пітнієте більше, ніж зазвичай

Один з перших, «класичних», симптомів дефіциту вітаміну D – піт, що постійно виступає на обличчі і на чолі. Якщо ваше чоло постійно мокре, незважаючи на нормальну температуру тіла і невисоку фізичну активність, можливо, вам варто перевірити рівень «сонячного» вітаміну.

У вас є біль у кістках і м’язах

Біль у кістках, м’язах і навіть суглобах може бути ознакою нестачі вітаміну D. Крім того, часті переломи і пошкодження кісток – також вірна ознака того, що вам катастрофічно не вистачає цього важливого вітаміну.

Ви погано спите

Достатнє вживання вітаміну D підвищує ймовірність повноцінного нічного відпочинку на 16?% – до такого висновку дійшли автори дослідження, результати якого були опубліковані у виданні Journal of Sleep Research. Тож якщо у вас регулярні проблеми зі сном, можливо, вам варто перевірити рівень вітаміну D.

28.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 28.10.2021p. 
На головну сторінку