Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1039 від 28.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Вакцинація чи реанімація?

Вакцинація чи реанімація?

На Рівненщині – майже 600 важких хворих на COVID-19

Кількість госпіталізацій від COVID-19 в Україні зростає. Щодня госпіталізують тисячі людей, щодня сотні людей помирають. Лише в Рівненській області щодня в лікарні потрапляють близько 150 пацієнтів.

У «ковідних» лікарнях Рівненщини станом на 25 жовтня перебувають 1265 хворих на коронавірус. З них 599 – важкі, а 72 – у реанімаціях.

Про ситуацію у двох опорних лікарнях Рівного, які зараз приймають хворих на коронавірус, розповідає Євген Кучерук, головний лікар КНП «Центральна міська лікарня» РМР.

«Вільних ліжок для пацієнтів практично не залишилося. Ситуація близька до критичної. Коронавірус настільки страшний, що він атакує людину, і вона може померти буквально за декілька днів. Зараз є навіть у нашому місті цілі рухи, які виступають проти вакцинації. Але тільки подумайте. За майже півтора року боротьби з COVID-19 проліковано 5619 пацієнтів. З них, на жаль, 425 померли. Серед них – жодного вакцинованого. Статистика говорить сама за себе. Невже вам потрібні ще якісь факти?!»,–звертається до людей Євген Кучерук.

Зростання кількості госпіталізацій, важких випадків COVID-19 напряму пов’язане з малою кількістю вакцинованих, говорять медики. За даними Департаменту охорони здоров’я Рівненської ОДА, із загальної кількості госпіталізованих, 95?% – невакциновані від COVID-19.

«90 ліжок всього, 72 зайняті. Жодного вакцинованого», –наводить дані Юрій Ягодка, міський голова Острога про ситуацію в міській лікарні.

«Жовтень катастрофічно і стрімко збирає свою ковідну жертву. Сьогодні в нашому закладі зі 145 ПЛР, 93 – позитивні... А скільки з них претендентів на госпіталізацію – страшно подумати, – пише у своєму ФБ Віторія Покоєвчук, керівниця Рівненського КНП «Центр ПМСД «Ювілейний». – Люди, чому вас не лякає, що осінь може стати останньою для багатьох в житті? Чому думка про те, що цього можна уникнути шляхом вакцинації, не є для вас зрозумілою? Світ був врятований від епідемій саме прикладом доказової медицини – вакцинацією. Які ще докази і аргументи потрібні, щоб взяти відповідальність за своє життя та життя рідних і близьких на себе й вакцинуватися????».

Вакцинація – найефективніший спосіб запобігти важкому перебігу, госпіталізації і смерті від COVID-19. Але, вакцинація чи реанімація – кожен обирає сам, наголошує Роман Сафонов, головний санітарний лікар Рівненської області.

«Щодня 800-900 підтверджених випадків захворювання на COVID-19! І це лише з тих, хто звертається за допомогою. Майже удвічі – зростання кількості госпіталізованих за останні два тижні. Знову шалене навантаження на медичну систему, знову страшна статистика смертей. А так просто було вакцинуватись навесні чи влітку… Майже рік у всіх нас була можливість безкоштовно вакцинуватися ефективними вакцинами, які гарантують уникнення важкого перебігу. Але 80?% громадян не вакциновані! І місць в лікарнях все менше», – коментує Роман Сафонов.

Більш ніж 99?% померлих від коронавірусу в Україні за останні 3 місяці були нещеплені.Тисячі людей щодня госпіталізують, і майже всі вони невакциновані: 94,2?% пацієнтів, яких було госпіталізовано з COVID-19 в Україні з 11 по 17 жовтня 2021 року, не отримали жодної дози антиковідної вакцини (дані інформаційно-аналітичної системи MedData).

«Щоденно маю десятки дзвінків із проханням допомогти перевести в реанімацію чи госпіталізувати родичів, знайомих чи знайомих знайомих. На моє запитання, чи вакциновані, в 99,9?% випадків – відповідь «НІ», – поділився на своїй сторінці у фейсбуці Сергій Дубров, завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця. – Кожен мав вибір: гратися в російську рулетку чи захистити себе від смерті вакциною, кожен свій вибір зробив… І дай, Боже, вам не захворіти на COVID-19, хоча б у найближчий місяць (на піку чергової хвилі)!».

Невакциновані від COVID-19 люди піддаються в 11 разів більшому ризику померти від штаму «Дельта», ніж вакциновані. Ризик захворіти у невакцинованих у 6 разів вищий, у порівнянні з тими, хто отримав дві дози вакцини (дані Центрів з контролю та профілактики захворювань США).

Доступ до вакцинації у громадян України зростає щоденно, розповідає Оснат Лубрані, координаторка ООН в Україні. Це й мобільні команди медичних працівників, й спеціально розроблені цифрові програми, або просто навіть через взаємодію зі своїм сімейним лікарем.

«Найкращий шанс припинити фазу пандемії, коли відсоток зараження COVID-19 знизиться до рівня, яким можна керувати так само, як і будь-яким іншим інфекційним захворюванням. Це стане можливим лише за однієї умови, коли якомога більше українців переконається в тому, що вакцинація необхідна. Усі вакцини зі списку ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях пройшли суворий процес перевірки і оголошені безпечними», – зазначає Оснат Лубрані.

Наразі на Рівненщині триває вакцинальна кампанія. В області працюють 6 центрів масової вакцинації, близько 130 пунктів щеплень. Також є 48 виїзних бригад, які за потреби можуть виїхати та провести вакцинацію колективу людей.

Біль і набряк на місці щеплення є нормальною реакцією. Також можуть виникнути такі загальні реакції: гарячка, озноб, головний біль, втомлюваність. Ці реакції є в межах норми та минають за кілька днів після вакцинації.

«Протягом останнього тижня в області збільшено кількість ліжок для пацієнтів із COVID-19 на 15,4?%. Ми робимо все, аби бути готовими до нових важких хворих. Державною комісією ТЕБ та НС, 23 жовтня, прийнято рішення щодо введення на території Рівненщини «червоної» зони з 26 жовтня. Сподіваюсь, що це стабілізує ситуацію із зростанням захворюваності в області. Доручив обласній комісії ТЕБ та НС забезпечити дотримання відповідних обмежувальних протиепідемічних заходів, збільшити ліжковий фонд та наростити кількість тестувань. Друзі, це уже не жарти! Закликаю всіх, хто ще не зробив щеплення, дійти до пунктів вакцинації. Проявіть свою громадянську свідомість!»,–звернувся до мешканцівРівненщини голова ОДА Віталій Коваль.

Щепитись – просто: у найближчому пункті чи центрі вакцинації. Доступні 3 різні вакцини – AstraZeneca, Pfizer (Comirnaty) та CoronaVac. Протипоказів до всіх трьох бути не може.

28.10.2021Дізнатись, де знаходиться найближчий пункт щеплення, можна за номером контакт-центру МОЗ - 0 800 60 20 19.



Рівне-Ракурс №10 від 28.10.2021p. 
На головну сторінку