Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №291 від 10.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#N-km

Яловичо-свинячий гаплик

На Рівненщині господарі поступово, але невпинно, збувають худобу. Ось у селі Дорогобуж Гощанського району на вигоні помітно поменшало корів з телятами. Кажуть, невигідно тримати, бо молоко дешеве, а закупівельники дуже низько цінять живу вагу. Наприклад, зарізане молочне теля, якщо пощастить, можна здати по 9 гривень за кілограм. На нашому ж продуктовому ринку ціни не падають: кілограм телячих реберець коштує 12 гривень, а яловича вирізка тягне на всі 24-25 за кіло. Компетентні люди найчастіше пояснюють ситуацію з низькими закупівельними та високими базарними цінами на м’ясце так: уже з рік як відновилися вільні економічні зони, через які йде імпорт дешевої м’ясосировини, раз. Друге - це контрабанда м’яса з Польщі. І третє - збільшення виробництва українського м’яса. А тому, на жаль, селянам краще самим з’їсти свого бичка чи кабана, бо закупівельні ціни ще довго будуть низькими.

Присядьте, панове, разів із десять…

Десь уже з рік чи два у лексиці наших людей, особливо керівників, з’явилося слово-запрошення “присядьте” замість нормативного літературного “сідайте, будь ласка”. Однозначно, що це результат впливу на людську свідомість різних серіалів із кримінальною тематикою. Виходить так, що ті, хто бояться вимовляти звичне слово “сідайте”, почуваються у чомусь винними та страхуються, аби не сісти у в’язницю у прямому значенні слова…

Тубзона

Те, що Рівненському тубдиспансеру не пощастило з місцем розташування - це факт. І не пощастило двічі - стоїть на болоті та ще й біля пенітенціарного закладу. У хворих та персоналу лікарні купа проблем через сусідство зі слідчим ізолятором, куди приходять відвідувачі, як то кажуть, різних мастей і різної моралі. А найчастіше - з відсутністю будь-якої моралі. От вони й кричать до своїх родичів та приятелів з ранку до ночі все, що заманеться, засмічують та витоптують траву, залишають пляшки з-під випитого спиртного. І найцікавіше - ловлять записки у вигляді паперових конусів з натоптаним пожованим хлібом для дальності польоту. Правда, останній тиждень персонал полегшено зітхнув: на лікарняному дворі почали патрулювати двоє міліціонерів з особового складу ізолятора. Й одразу поменшало друзів-приятелів та різних молодих і не вельми вертихвісток жіночої статі, яких притягує така собі кримінальна романтика. Та й підлітки з міліцейського гуртожитка перестали навідуватися й дражнити хворих дітей та лайливими словами сперечатися з медпрацівниками.

Мандрівка на 30 років назад

Магазин “Текстиль”, що на Фабричній, - здається, все, що залишилося від колись славнозвісного льонокомбінату. Заходиш - і тебе прикро вражає оформлення крамниці з широкими столами-полицями, через які не можна розгледіти цінників. До цього часу стоїть металева вертушка-пропуск 70-х років. Проте саме там можна побачити й придбати всілякі серветки, скатерки, штори та фіранки з льону, мережані, гаптовані, з льону сірого, білого і кольорового. Є тут також чоловічі та жіночі, вишиті руками й на машині, українські блузки з сорочками - білим по білому, сірі, під старовину.

10.05.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 10.05.2007p. 
На головну сторінку