Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1050 від 13.01.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс спорту

«ОДЕК»: підсумки року в Чемпіонаті України

«ОДЕК»: підсумки року в Чемпіонаті України

Підсумки виступів «ОДЕКа» у 2021 році в Чемпіонаті України серед аматорських команд і не тільки.

Артур Валерко, Sport Arena

Такі клуби, як «ОДЕК» – це «хребет» вітчизняного футболу. Чому? Тому що, по-перше, незмінно культивують футбол на своїй малій батьківщині. По-друге, базуються на саме місцевих вихованцях – а більшість гравців «ОДЕКа» це традиційно саме уродженці Рівненщини. По-третє, тому що утримують високий змагальний рівень і завжди борються за найвищі місця на своєму рівні. А який він, цей рівень? Ну ось приклад, який змусить замислитися: форвард Гайдучик минулого сезону перебрався до «Вереса» та відразу ж став у його складі переможцем Першої ліги Чемпіонату України, феєрично зігравши, наприклад, проти «Чорноморця» – це нині також клуб УПЛ.

Чому ж наразі «ОДЕК» поза першою трійкою претендентів на медалі? Прес­служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, які підсумовують виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, запитала про це головного тренера «ОДЕКа» Олега Шандрука. Як виявилося, це було останнє інтерв’ю молодого фахівця на цій посаді – надалі він прийняв керівництво юнацьким складом клубу Прем’єр-ліги – рівненського «Вереса».

– Передовсім, питання до Вас, як до людини, яка вже багато бачила на аматорському рівні – наскільки відрізняються Чемпіонати України серед аматорів минулого сезону та поточного?

– В цілому, напевно, не дуже відрізняються, якщо ми беремо по конкуренції. У нас кожного року 3-4 команди претендують на вихід у плей-офф, і зазвичай це дуже хороші колективи. Пригадайте, минулого сезону і «Карпати» (Львів) грали в нашій групі – до речі, не вийшовши в фінальні стикові матчі. Якщо ж брати середній рівень, то, можливо, одна-дві команди додалися до безпосередніх конкурентів. Хоча, як тут судити? Ось «Нива» (Теребовля) укомплектована досвідченими недавніми професіоналами, але цього року не така успішна, як в минулому році, по результатах. Хоча ось «Агрон» виріс. Загалом, конкуренція була непогана, якщо ми беремо аматорський Чемпіонат України.

– Місце на проміжному етапі ніби четверте, але по факту ви розділяєте другу-четверту позиції. Могло бути краще чи це відображає те, що ми побачили восени у виконанні «ОДЕКа»?

– Могло бути краще: у нас є недобір очок, особливо в домашніх іграх. Як мінімум дві нічиї, де ми могли розраховувати на більше. Плюс чотири очки – і ми могли бути десь перші-другі. Але маємо те, що маємо.

– Що досить здивувало: при всій стабільності вашого складу команди і його зіграності, було досить мало посилення – хіба Брикса, Шахраюк і Вертей. З чим це пов’язано і чи не відчувалося у зв’язку з цим браку кадрів?

– Ми від цього страждаємо, від цього залежні. Але, на жаль, підсилення в регіоні немає, через це ми не оновлюємося, хоча це має бути на постійній основі. Кожна команда має якісь свої обмеження в плані результатів. В цьому ми трішки втрачаємо, у нас нема оновлення, особливо талановитої молоді.

– Як Ви вважаєте, чи були у команди втрати? Пішли влітку Гвоздь, Таргоній, Переходько, Ольшевський…

– Капустинський – це втрата, але вона вимушена, він після тяжкої травми. Ще цього сезону він за нас грав, але вирішив щось поміняти у своєму житті, попросив його відпустити. Але це одна втрата, яку дійсно ми відчували.

– Та й то не цьогорічна, а ще з часу полтавської травми…

– Так, але він у нас влітку був заявлений, задіяний, грав, набирав форму. А в серпні підійшов і попросив піти. Він сам з Львівської області, пішов по сімейних обставинах. Такий вік, коли треба було приймати певні рішення стосовно подальшого виступу за «ОДЕК».

– Багато часу після того, як пішов у «Верес» Гайдучик, у команди проблема з центральним форвардом. Ви вирішували їх за рахунок універсалізму гравців, висували туди Коляду, Трофимчука, інших гравців. Загалом, вирішується це питання своїми резервами, чи хотілося б нового форварда?

– За рахунок Шахраюка і Брикси закрили цю позицію. Вони вікові, але посилили нас попереду. І Олег, і Віталій багато грали, тому в принципі ми закрили цю позицію. Другий момент – це хлопці, при всій повазі, у віці 33 і 34 роки, тому нам все одно треба думати про закриття цієї позиції на майбутнє.

– Коло футболістів, яких можна запросити в «ОДЕК» саме із Рівненщини, дуже обмежене. Окрім того, «Маяк» (Сарни) заявився на Чемпіонат України серед аматорів. Можна сказати, що вони працюють на тому ж селекційному полі, чи в них принцип комплектації інший, ви з ними не перетинаєтеся?

– Навіть не знаю, як відповісти на це питання. Стосовно селекції «Маяка», я не аналізував і не дивився, звідки у них гравці і кого вони брали. Не готовий відповісти на це питання.

– Одним словом – Ви з ними не конкуруєте за футболістів?

– Якщо ми беремо рівненських футболістів, то наші завдання і «Маяка», тому ми трішки по-іншому дивимось на гравців, які можуть нас підсилити.

– Раз заговорили про завдання: які завдання будуть у «ОДЕКа» на весняну частину сезону?

– Не готовий зараз відповісти. Якщо ми беремо минулі роки, то у нас завжди стоять максимальні завдання. Вихід із групи – це однозначно. А щодо подальшого – це не в моїй компетенції.

– «ОДЕК» – бронзовий призер Чемпіонату Рівнещини. Це показово, чи там грав інший «ОДЕК», якого ми не бачили на всеукраїнському рівні?

– В принципі, звичайно, показово. Ми розчаровані, адже самі віддали титул в кінці, маючи таку перевагу. Ми за чотири тури програли три гри. Але тут більше проблема психології: не хочу знаходити виправдання для нашої команди, їх не може бути. Десь ми знизили до себе вимоги в кінці і не показали ту гру, на яку розраховували.

– У Вас команда настільки монолітна і зіграна, що своє футбольне обличчя у «ОДЕКа» є. Буквально кілька слів по кадрах. Хто порадував? Чий прогрес можете відзначити?

– Дякую за хороші слова, ми стараємося підтримувати наш рівень. Не хотів би когось виділяти. Якби у нас молодь засяяла б, то я, напевно, когось би виділив. А так є гравці, які досить довго в команді і показують стабільну гру. Можливо, провалили кінцівку в області, але у мене велика повага до всіх гравців, які вже стільки років в команді. Вони показують рівень, завдяки якому ми тримаємося. Нас завжди поважають, куди б ми не виходили, чи на область, чи на всеукраїнському рівні.

– Вже 20 сезонів поспіль «ОДЕК» бере участь на Всеукраїнському рівні. Як керівництво клубу ставиться до подальшого виступу команди на такому рівні?

– На сьогоднішній день не можу чітко відповісти, це не в межах моєї компетенції. В українському футболі завжди виникають подібні питання. Надіюся, що все буде нормально. Всі в команді, перед гравцями немає заборгованості, я бажаю «ОДЕКу» подальшого розвитку та дякую колективу за співпрацю.

13.01.2022https://www.fcodek.org/



Рівне-Ракурс №10 від 13.01.2022p. 
На головну сторінку