Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №293 від 24.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Аптека природи

Полуниця для розуму

Полуниця для розуму

Полуниця не тільки смачна, але і дуже корисна. При регулярному вживанні цієї ягоди пам’ять стає помітно кращою, вважають вчені. Група каліфорнійських фахівців, провівши ряд дослідів, з’ясувала, що в полуниці міститься могутній антиоксидант, який посилює роботу мозку.

Дослідники вивчали властивості природної речовини фізетину (складного глюкозиду), який захищає клітини від дегенерації, і провели лабораторні досліди з мишами. Під час експерименту гризунам потрібно було обстежувати два об’єкти за певний час. Наступного дня один із об’єктів замінювали іншим. При вивченні відомого об’єкта миша витрачає менше часу. В результаті було з’ясовано, що ті миші, які отримали дозу фізетину, краще впізнавали предмет, повідомляє Science Daily.

Як повідомила доктор Памела Маер, фізетин може виявитися справжнім “священним граалем” для посилення пам’яті, а також може бути корисним при лікуванні ряду патологій, що характеризуються втратою нейронів, таких, як хвороба Альцгеймера. Проте для того, щоб дати точну відповідь і розкрити всі особливості цієї унікальної речовини, необхідні додаткові дослідження.

Є і проблема, яку учені сподіваються вирішити: для того, щоб фізетин, котрий міститься в полуниці, діяв повною мірою, необхідно з’їдати в день до п’яти кілограмів ягід, а це може викликати алергічні прояви.

Фізетин міститься не тільки в полуниці, його також чимало в помідорах, цибулі, яблуках, апельсинах, персиках, винограді, ківі та хурмі. Всі ці продукти здатні гарно впливати на людську пам’ять при регулярному вживанні. Відомі також цілющі властивості чорниці, яка поліпшує зір; вишні, яка знімає запалення, і багатьох інших фруктів та овочів.

Раніше вчені вже повідомляли про те, що уповільнити старіння головного мозку здатна родичка полуниці - суниця. Вона, крім того, може захистити його від шкідливої дії радіоактивного опромінення. Ці ягоди впливають на вміст дофаміну в тканинах головного мозку - а від рівня дофаміну напряму залежать такі характеристики, як пам’ять та увага. Таким чином, вживаючи в їжу необхідну кількість полуниці, ми підвищуємо рівень дофаміну і покращуємо свою мозкову діяльність.

24.05.2007



Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2007p. 
На головну сторінку