Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №293 від 24.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Музикою по раку

“Ой дай нам, лікарю, надію!”

Це слова однієї з мелодійних пісень концерту класичної музики, яким оригінально розпочалася науково-практична конференція “Сучасні погляди на лікування колоректального раку. Шляхи покращення онкопроктологічної допомоги на Рівненщині”. Організували захід знані лікарі Рівненського обласного онкологічного диспансеру: Григорій Максим’як - головний лікар, Віктор Жильчук, Геннадій Смірнов, Віталій Бернацький, Юрій Чишкевич.

За даними ВООЗ, очікується збільшення захворюваності на злоякісні новоутворення від 10 мільйонів випадків, які фіксуються нині, до 20 мільйонів у 2020 році.

Динаміка уражень злоякісними утвореннями в нашій області, на жаль, ніяк не зменшується, а навпаки - росте. І переважає в переліку пухлин саме рак прямої кишки. У вступній промові заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації Михайло Андрушків серед основних причин страшної хвороби назвав такі: несприятливий економічний фактор, забруднене довкілля, погані умови праці, що негативно впливають на якість життя в нашому краї. Щороку в області виявляють близько 30 тисяч онкохворих. У більшої частини з них діагностують рак прямої кишки. А п’ятдесят відсотків людей із вказаною недугою складають сільські мешканці. Що ж робити? Найперше, людям треба дотримуватися теоретично добре відомого правила, яке не завжди втілюється практично: це рання діагностика плюс профілактика.

Конференція повністю виправдала слово “наукова” у своїй назві, бо до Рівного приїхало справді багато провідних науковців з Київського інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології, Інституту онкології АМН, Запорізької і Тернопільської медичних академій. Так, директор інституту експериментальної патології, академік Чехун сказав, що це здорово запросити науковців: адже ті лікарі, які хочуть знати все нове, перспективне, думають про майбутнє своєї нації. Такий підхід допомагає долати дистанцію між наукою і практичною медициною. За його словами, онкологи всього світу б’ються над питанням природи злоякісного процесу, і сходяться на думці, що це відбувається на молекулярно-клітинному рівні. В організмі є, як мінімум, триста генів, що можуть сприяти утворенню пухлин. А це вже називається геномом.

Перш ніж починати терапію, лікарям варто боятися помилки при встановленні діагнозу, адже саме діагностика та індивідуальний підхід є основою основ у лікувальному процесі.

Ще вели мову про сучасні протипухлинні препарати, які лікують колоректальний рак, про те, яку терапію застосовувати при хірургічному лікуванні метастазів колоректального раку в печінку. Також обговорювали проект організації онкопроктологічної допомоги на Рівненщині. Професура та лікарі зійшлися на тому, що пора в онкології уникати стандартів. Гасло медицини майбутнього має бути таким: кожному хворому свої ліки в необхідний час і в оптимальній дозі. Адже онкологи лікують хворого, а не рак.

24.05.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2007p. 
На головну сторінку