Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1065 від 28.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Як за допомогою зоотерапії собаки, кішки і коні допомагають поліпшити самопочуття людини

Як за допомогою зоотерапії собаки, кішки і коні допомагають поліпшити самопочуття людини

Ми всі чули про психотерапевтичну кушетку та взаємодію між клієнтом та його психотерапевтом. Але, можливо, менш відомою є все більш популярна ПЕТ-терапія / зоотерапія. І ні, це не терапія для вашого вихованця – це відносно новий феномен терапії для людей, в якому беруть участь тварини.

Ці втручання з участю тварин (AAI), в яких також бере участь навчений фахівець-людина, зазвичай корисні для людей різного віку, приводячи до значного зниження фізіологічних реакцій на стрес – зразок частоти серцевих скорочень, і пов’язаних з ними емоцій, таких як тривога.

Це давній і широко визнаний факт, що люди різного віку можуть отримати вигоду від партнерських відносин з тваринами в якості домашніх тварин. Немає ніяких сумнівів в тому, що кішки, собаки та інші домашні тварини незмірно покращують наше життя – від радості зв’язку людини і тварини до спілкування і поліпшення психічного здоров’я.

Але протягом останніх 10 років тварини почали допомагати людям в умовах, віддалених від дому, наприклад, у лікарнях та будинках престарілих, а також у школах, університетах, в’язницях та реабілітаційних центрах.

Наприклад, відділення невідкладної допомоги Royal University Hospital в Саскачевані, Канада, залучає собак-терапевтів (і їх дресирувальників) з 2016 року.

Недавнє дослідження, проведене в лікарні, було спрямоване на те, щоб з’ясувати, чи терапія собак вплинула на самопочуття пацієнтів, більшість з яких (близько 70?%) були госпіталізовані і очікували лікарняного ліжка, при цьому ці люди відчували біль.

Кожного з них на додаток до звичайного лікарняного догляду відвідала на 10 хвилин собака. Використовуючи детальне психометричне опитування, дослідники оцінювали пацієнтів безпосередньо перед візитом, відразу після нього і через 20 хвилин після заходу. Вони були вражені, виявивши, що після візиту терапевтичної собаки пацієнти повідомили про значне зменшення болю, тривоги і депресії, а також про поліпшення загального самопочуття.

Слід зауважити, що терапія за участю собак також може знижувати кров’яний тиск і частоту серцевих скорочень.

Кішки і коні також є непоганими помічниками

За останні 10 років кішки також приєдналися до руху AAI і використовувалися в школах і будинках престарілих для поліпшення самопочуття людей, які там знаходяться. Було доведено, що проста присутність кішки покращує настрій і зменшує почуття самотності. Гра з кішкою і фізичний контакт за допомогою погладжування і обіймів можуть викликати почуття спокою, особливо у дітей і ослаблених літніх пацієнтів, які перебувають на тривалому лікуванні.

Насправді, навіть котяче муркотіння може принести емоційне полегшення, особливо коли ми відчуваємо стрес.

Одне дослідження, проведене з пацієнтами, які живуть з хронічною віковою інвалідністю в будинку престарілих, показало, що у тих, кому був призначений сеанс котячої терапії 3 рази на тиждень протягом 6 тижнів, спостерігалося поліпшення симптомів депресії і значне зниження кров’яного тиску.

Терапія ж за допомогою коня особливо корисна для молодих людей, які відчувають проблеми з психічним здоров’ям і поведінкою. У багатьох випадках ті, кому не допомогла традиційна, заснована на бесідах терапія, можуть випробувати переваги, особливо підвищене почуття спокою і емоційного контролю, за участю в терапії коней, під час якої вони вчаться спілкуватися з кіньми і доглядати за ними.

Точно так само терапевтична Верхова їзда приносить фізичну і емоційну користь дітям з обмеженими можливостями, допомагаючи поліпшити їх рівновагу, поставу і зорово-моторну координацію. Це також може допомогти дітям навчитися довіряти і стати більш соціально обізнаними.

Було виявлено, що лікувальна Верхова їзда покращує симптоми посттравматичного стресового розладу і у дорослих. А іпотерапія, при якій немає верхової їзди, а замість цього коня тільки годують, за ним доглядають і просто водять, може допомогти людям переварити і змінити негативну поведінку, наприклад, пов’язану із залежністю.

Чому домашні тварини – хороші терапевти

Побудова відносин і соціальних зв’язків за допомогою спілкування і людської взаємодії є ключовою частиною підтримки і поліпшення нашого психічного здоров’я.

Тварини, надані самі собі, також працюють над підтриманням і зміцненням емоційних відносин і зв’язків з іншими людьми. Нам дуже пощастило, коли йдеться про собак, котів та коней, ця тенденція поширюється і на людей, якщо ми поводимося так, як зручно тваринам.

І наука показала, що вони також можуть розуміти, що відбувається при нашій з ними взаємодії.

Коні можуть читати і налаштовуватися на людські емоції. Вони навіть можуть дізнатися про людину, спостерігаючи за тим, як вона взаємодіє з іншим конем, і відповідним чином скорегувати свою поведінку, наприклад, частіше наближатися до людини і торкатися до неї, якщо здається, що вона відчуває дискомфорт поруч з іншим конем.

Дослідження, проведені з собаками і кішками, показали, що вони теж можуть читати і реагувати на мову нашого тіла, вираз обличчя і голос.

Частина радості встановлення зв’язку з твариною полягає в тому, щоб дізнатися, ким вона є і що їй подобається, і само собою зрозуміло, що її благополуччя завжди має бути головним пріоритетом. Але якщо ви вважаєте, що ваш домашній вихованець є класною твариною-терапевтом, поміркуйте про те, щоб звернутися в місцеву організацію, яка використовує таких істот в якості лікувальної профілактики. Там неодмінно будуть раді познайомитися з вами і вашою твариною-компаньйоном.

28.04.2022



Рівне-Ракурс №10 від 28.04.2022p. 
На головну сторінку