Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1066 від 05.05.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс інтимний

Як впоратися з депресивними думками і підняти собі настрій

Як впоратися з депресивними думками і підняти собі настрій

Клінічна депресія – бич сучасності. І більшість людей навіть не знають, що психічно нездорові, списуючи симптоми цього захворювання на поганий настрій або втому.

Найбільш яскраво виражена ознака депресивного розладу – нав’язливі гнітючі думки. Тобто, коли протягом тривалого часу ви знецінюєте або не помічаєте своїх досягнень, вам здається, що друзі і знайомі вас ненавидять і абсолютно нічого не виходить правильно. Якщо ви підозрюєте у себе депресію, не поспішайте відразу ковтати антидепресанти! Зверніться до фахівця, однак спочатку спробуйте вийти зі стану туги й апатії за допомогою цих простих і дієвих способів.

Увімкніть запальну музику

Насамперед при депресивному стані слід переключити розум на більш позитивну хвилю. А що може впоратися із завданням щодо викорінення негативних і нав’язливих думок, якщо не запальна танцювальна музика? При її прослуховуванні мозок підключить вироблення гормонів гарного настрою, тому, якщо ви не закинете заняття відразу ж після першої пісні, вам точно на час стане краще. Навіть настрій підніметься!

Згадайте про хобі, які ви закинули

Людина в депресії майже відразу перестає займатися улюбленими справами, без яких раніше не бачила себе. Це один з механізмів захворювання – підтримувати себе. На противагу депресії дуже радимо зануритися в приємну ностальгію і згадати, а чим таким вам раніше подобалося займатися? Що приносило радість і щастя? Написання картин, збір колекційних фігурок, катання на ковзанах або перегляд фільмів? Постарайтеся повернути в своє життя 1-2 таких хобі і ви відразу помітите, як нав’язливі, часом депресивні думки почнуть відступати.

Порадуйте себе приготуванням смачного десерту

Щоб знизити в голові концентрацію депресивних думок, відволікніться на випічку. Солодке в результаті обов’язково підніме вам настрій.

Наш мозок любить солодке, тому порадуйте себе в особливо сумний вечір зробленими своїми ж руками булочками або тортом. Ви не тільки відвернетеся від депресивних думок на час готування, але і в нагороду отримаєте смачний результат.

Налагодьте режим сну

Як і при схудненні, при депресії дуже важливо спати певну кількість годин. Психологи радять налагодити розклад сну, щоб виробити режим. Так, перший час буде важко, тому що депресія часто супроводжується безсонням, а нав’язливі погані думки приходять саме ввечері. Але, якщо ви докладете трохи зусиль і встановите режим, засинати будете швидше, ніж топитися в апатії.

Частіше спілкуйтеся з друзями

У депресивних епізодах люди часто уникають контакту з соціумом і ізолюються – і насправді цим роблять собі тільки гірше. Самотність при депресивному стані, особливо яка супроводжується нав’язливими думками – протипоказана. Потрібно спілкуватися з друзями та іншими людьми, щоб ті якомога частіше нагадували, що ви улюблені, цікаві і вже точно не безнадійні.

Змінюйте звичний спосіб життя

Депресія не любить змін. Тому правильним способом боротьби з нею стане зміна обстановки і звичного способу життя. Ми не говоримо про якісь кардинальні зміни. Досить додати в розклад пару нових пунктів, і депресивний стан трохи зменшиться.

Більше читайте, в тому числі і мотивувальні книги

Якщо ви почнете читати книги що мотивують, на місце нав’язливим і депресивним думкам прийде бажання боротися і змінюватися.

Якщо вам важко спілкуватися з людьми або друзів немає зовсім, не впадайте у відчай. Візьміть в руку книгу. Читаючи, ми асоціюємо себе з героєм твору і по суті набуваємо новий досвід разом з ним. Принаймні, ваш мозок буде так думати. А якщо ви заглибитеся в мотивувальні книги, на місце нав’язливим і депресивним думкам прийде бажання боротися і змінюватися.

Навчіться приділяти час собі і своїм потребам

Один з важливих кроків у боротьбі з депресією – навчитися виділяти час на себе і свої потреби.

Ще один механізм депресії, який допомагає їй автономно працювати, – вона змушує вас забути про себе. Людина в апатії і тузі настільки поглинена нав’язливими думками, що перестає піклуватися про себе: приймати душ, нормально харчуватися, комунікувати з людьми або навіть ходити на роботу. Щоб зайвий раз відволіктися від депресивних думок, навчитеся приділяти час собі. Приймайте водні процедури не тому, що так треба, а заради задоволення: наберіть ванну з піною, запаліть свічки або включіть музику. Влаштуйте замість рутини цікавий квест.

Допомагайте іншим людям

Часто ми настільки занурюємося в себе і власні думки, що перестаємо помічати все навколо. Хочете відволіктися від депресивного стану і, можливо, підняти собі настрій? Почути на свою адресу похвалу і подяку? Тоді просто допоможіть оточуючим або близьким. Ніхто не вимагає від вас подвигів Геракла, але навіть невелика допомога порадує і вас самих, і рідних.

Почніть вести щоденник досягнень

Не дозволяйте своїм депресивним думкам знецінювати всі досягнення. Почніть вести щоденник, щоб наочно бачити, як ви стараєтесь.

Як ми говорили раніше, людина в депресії дуже часто знецінює досягнення. Щоб цього не відбувалося, щоб хворобі було нічим харчуватися, почніть вести щоденник досягнень і кожен день прописуйте собі похвалу хоча б за те, що не кинули і змогли написати знову. Поступово ви зрозумієте, що нав’язливі негативні думки вщухли, тому що ви твердо знаєте, скільки всього цікавого робите кожен день.

Навчіться контролювати і припиняти негатив на самому початку

Ви досконало можете оволодіти цим одним з найкорисніших навичок по боротьбі з депресивним станом. Психологи і психіатри на сесіях з людьми в апатії і в депресивному розладі часто просять контролювати свої думки на предмет негативу що зароджується. Розумієте, що ось-ось скотитеся знову в самобичування? Увімкніть голосніше веселу музику, зателефонуйте подрузі або вийдіть з собакою на прогулянку.

Поставте мету і не здавайтеся

Ну і, звичайно ж, мотивуйте себе не здаватися. Згадайте, наскільки радісною і простою було ваше життя до появи в ній депресивного розладу. Скільки радості і цікавого таїв в собі навколишній світ. Поставте мету вилікуватися від депресії і поступово, не перенапружуючи себе, йдіть до результату. Сподіваємося, що ці способи вам допоможуть в боротьбі з хворобою. А якщо ні, обов’язково зверніться до фахівця за медикаментозним лікуванням. Головне – не впадати у відчай.

05.05.2022



Рівне-Ракурс №10 від 05.05.2022p. 
На головну сторінку