Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1067 від 12.05.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Поради, які допомагають поліпшити здоров’я кишечника

Поради, які допомагають поліпшити здоров’я кишечника

Наукові експерти нагадують, що кишечник – це одна з тих систем організму, яка надає більш вагомий вплив на здоров’я, ніж ми думаємо. Величезна кількість бактерій, що складають мікробіоту кишечника, відіграють ключову роль в імунній системі. Крім того, унікальний і фундаментальний зв’язок кишечник має з мозком. Ось чому важливо мати хороше здоров’я травного тракту, і деякі поради лікарів допомагають його поліпшити.

Їсти цільну, а не перероблену їжу

Раціон з високим вмістом оброблених харчових продуктів і фастфуду пригнічує корисну бактеріальну флору. Щоб кишечник залишався здоровим, харчування повинно складатися з продуктів, які не пройшли промислову обробку, – цільних овочів, фруктів, зелені, круп, бобових, м’яса, з якого потрібно готувати самому.

Їсти багато клітковини

Коли клітковина починає ферментуватися в товстій кишці, виробляються корисні кишкові бактерії, а шкідливі бактерії пригнічуються. Клітковина – це пребіотик, тобто, їжа для пробіотиків. Жінкам рекомендується споживати не менше 21-25 грамів клітковини в день, чоловікам – від 30 до 38 грамів в день.

Контролювати кількість алкоголю

Алкоголь може вбивати корисні кишкові бактерії і дратувати слизову оболонку шлунка, що призводить до розвитку гастриту.

Обмежити використання антибіотиків

Ці ліки повинні прийматися тільки в разі необхідності. Використання антибіотиків може мати негативні наслідки для мікробіоти кишечника, включаючи зниження видового різноманіття, зміна метаболічної активності. Крім того, деякі дослідження говорять, що вплив антибіотиків в ранньому дитинстві може привести до ряду шлунково-кишкових, імунологічних і нейрокогнітивних захворювань.

Справлятися зі стресом

Вчені вважають, що між кишечником і мозком існує специфічний зв’язок, іноді кишечник навіть називають «другим мозком». Хронічно стрес здатний певним чином впливати на зв’язок між мозком і кишечником, змінюючи співвідношення бактерій в травному тракті. Щоб мати здоровий кишечник, потрібно менше нервувати.

12.05.2022



Рівне-Ракурс №10 від 12.05.2022p. 
На головну сторінку