Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1068 від 19.05.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Орхідея скидає бутони і квіти, що не розкрилися: головні помилки в догляді за рослиною

Орхідея скидає бутони і квіти, що не розкрилися: головні помилки в догляді за рослиною

Орхідея, хоча і є однією з найпопулярніших кімнатних квітів, була і залишається також однією з найбільш вибагливих рослин. Незнання основ догляду за орхідеєю може привести до сумних наслідків, наприклад, до скидання бутонів або раннього опадання квітів, що тільки розпустилися. Але ж орхідея красива саме тоді, коли цвіте! Давайте разом розберемося в причинах і наслідках, чому орхідеї може бути некомфортно.

Перша і досить популярна причина – це заміна її горщика тоді, коли орхідея цвіте або ж тільки-тільки випустила бутони. Часто власники, як тільки купують квітучу орхідею, вирішують змінити їй горщик на новий і красивий. Однак робити цього точно не варто! Таке рішення призведе до того, що орхідея відчуватиме себе некомфортно і, швидше за все, скине квіти (або ж квіти стануть в’ялими).

Другий фактор, що сильно впливає на орхідею, – це навколишнє середовище. Орхідеї вкрай необхідний правильний температурний режим, достатня кількість світла і комфортний полив. Отже, температура повинна підтримуватися в зоні від 20 до 24 градусів щорічно. Переставляти орхідею з однієї кімнати в іншу вкрай не рекомендується – це призводить до зміни температурного і світлового режиму, від чого орхідеї стає некомфортно і вона передчасно скидає квіти.

Світловий день для орхідеї повинен тривати близько 12-14 годин на добу. Однак світло має бути розсіяне, не пряме. Нарешті, полив повинен здійснюватися в міру того, як коріння в горщику змінило колір з соковито-зеленого на білувато-сірий – це означає, що пора полити квітку. Щоденне обприскування – прекрасний спосіб підтримати достатню вологість в приміщенні, особливо в зимовий період роботи батарей. Однак якщо після обприскування вода скупчилася в центрі орхідеї – там, звідки росте нове листя і квітконоси, це може призвести до грибкового захворювання. А тому, після обприскування просто помістіть туди невеликий шматочок серветки або туалетного паперу, щоб видалити зайву вологу. Увага: обприскувати потрібно тільки листя – не квіти!

Якщо ви бачите, що бутони орхідеї, які не розкрилися, злегка пожовкли і не поспішають розкриватися, швидше за все, їм не вистачає вологи. Зволожте їх за допомогою пульверизатора і повторюйте цю процедуру раз в день до тих пір, поки вони не розкриються. Однак не допускайте попадання вологи на квіти, які вже розкрилися, – це, навпаки, призведе до їх опадання.

Третя і також популярна причина раннього опадання квітів – це поява захворювання або комах на орхідеї. На жаль, тут ніяк не обійтися без спеціальних препаратів для лікування. В першу чергу, щоб зрозуміти, чи є в орхідеї грибкове захворювання, потрібно оглянути її коріння. Якщо ж на ній завелися комахи, то на зворотному боці листя ви виявите липкуваті краплі води. У будь-якому випадку, орхідеї потрібна профілактика грибкових захворювань і регулярний захист від комах. Сьогодні для власників орхідей представлений широкий асортимент різних препаратів на будь-який смак і гаманець. Дотримуючись цих нескладних правил, ви усунете всі помилки в догляді за орхідеєю, і вона відплатить вам сторицею!

19.05.2022



Рівне-Ракурс №10 від 19.05.2022p. 
На головну сторінку