Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1071 від 10.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

У вашій шафі досі є пластикові кухонні прилади? Вчені закликають відмовитися від них

У вашій шафі досі є пластикові кухонні прилади? Вчені закликають відмовитися від них

Вчені попереджають, що багато пластикових кухонних приладів – ополоники, вінчики, лопатки та інші – містять речовини, які можуть надавати токсичну дію на людський організм.

Йдеться про олігомери, які використовуються при виготовленні пластикового посуду, щоб зробити його жиронепроникним і здатним витримувати температури кипіння, не плавлячись.

«Ці речовини можуть проникати їжу при впливі температур більше 70 градусів за Цельсієм», – інформує Food News.

Вважається, що на сьогодні є недостатньо даних щодо негативного впливу олігомерів на організм людини. Але дослідження in vitro на мишах показали, що ці хімічні речовини відіграють цілком певну провокуючу роль у розвитку пухлин печінки, підшлункової залози і яєчок. Крім того, було виявлено, що олігомери негативно впливають на фертильність мишей.

Німецький федеральний інститут оцінки ризиків (БОС) також виступає проти використання пластикового посуду і кухонних приладів. У його звіті говориться, що коли вироби з пластику знаходяться в прямому контакті з гарячою їжею, відбувається виділення олігомерів, які можуть потрапляти в їжу.

Експертами фонду були протестовані 33 предмети з числа кухонного приладдя. Третина з них продемонстрували властивість виділяти олігомери в кількості, що перевищує денну норму. Фахівці констатували: пластикові кухонні прилади та посуд сприяють тому, що «люди в кінцевому підсумку проковтують токсичні хімічні речовини».

Вони радять не використовувати пластикове кухонне начиння при контакті з їжею температурою 70 градусів і вище. Замість пластмасових виробів експерти рекомендують використовувати прилади і посуд з дерева, нержавіючої сталі, скла.

10.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2022p. 
На головну сторінку