Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №300 від 12.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Театр абсурду

У громадян забрали право на землю?

Може, це комусь вигідно - там, у столиці?

Останнім часом події в нашій країні починають все більше нагадувати трагіфарс, де зрозуміти що діється практично неможливо. Принаймні так автору здалося коли він минулого тижня завітав до Рівненської регіональної філії ДП “Центр державного земельного кадастру”.

Ця організація, що займається реєстрацією земельних ділянок та видає довідки, без яких жодна операція з землею є незаконною, нагадувала залізничний вокзал, де всі пасажири запізнилися на свої поїзди. Відвідувачі бігали від кабінету до кабінету і задавали знервованим працівникам лише одне питання: “Чому ви не берете у нас документи?”.

Дійсно чому? Відповідь виявилась напрочуд простою: згідно з рішенням Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, з 27 червня ДП “Центр державного земельного кадастру” припинив укладання договорів про надання послуг з ведення державного реєстру земель та прийом платежів на їх виконання. В перекладі з чиновницької на звичайну мову це означає, що ринок землі припинив своє існування, бо Земельному кадастру заборонили цим займатися, але нікого на його місце не поставили. Що робити людям, які приватизували свої земельні ділянки і хочуть скористатися своїм правом власності, не знає ніхто. За словами директора Рівненської регіональної філії ДП “Центр державного земельного кадастру” Миколи МОСКАЛЬЧУКА, інформації про те, коли підприємство зможе виконувати роботу, не має.

Ми звернулися в обласне управління земельних ресурсів з проханням прокоментувати ситуацію.

- Наші працівники обурені рішенням Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва - заборонити видавати та реєструвати земельні акти, - зазначив перший заступник начальника обласного управління земельних ресурсів Анатолій ЗУСЬКО. - Мене особисто дуже дивує таке рішення: люди заплатили гроші, а їм кажуть, що акти видавати не будуть. Як вирішити цю проблему - не знаю. Ось начальник нашого управління Микола Поліщук поїхав у Київ, аби з’ясувати ситуацію. Коли вона зміниться, теж невідомо. Вважаю те, що сталося, порушенням конституційних прав людини.

На думку автора цього матеріалу, ситуація виглядає загрозливою: фактично людей не тільки позбавили права отримати документи на земельні ділянки, але й провокується криза на ринку житла. Як відомо, будинки ще не навчилися будувати в повітрі - для цього потрібна земля і документи на неї. Таким чином, уже найближчим часом ми, скоріше всього, будемо спостерігати подальший ріст цін на житло, яке і так коштує стільки, що пересічний українець може тільки мріяти про нову квартиру або будинок. Хоча, може, це комусь вигідно - там, у столиці?

12.07.2007Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 12.07.2007p. 
На головну сторінку