Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №211 від 27.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сезонні загострення

Простатит загрожує навіть Джеймсу Бонду

Останнім часом на небезпечну недугу хворіють не лише пенсіонери, а й 18-річні підлітки

Студент одного з рівненських ВНЗів разом з друзями вирішив посидіти на “бродвеї” та відсвяткувати два місяці навчання. Але хто ж п’є пиво стоячи? От і присів на цементну основу фонтану, незважаючи на те, що вона була дуже холодна. У сукупності з мокрими ногами нічого хорошого, звичайно, не вийшло, і за кілька днів юнак відчув гострі болі в паху. Думав, що пройде, та за якийсь час вони настільки посилилися, що змушений був звернутися до лікаря. Діагноз спеціаліст поставив невтішний — простатит. І застеріг, що, ігноруючи хворобу, можна назавжди втратити можливість виконувати “чоловічу” роботу.

Про причини, які викликають недугу, її наслідки, шляхи та способи лікування розповідає в.о. завідуючого урологічним відділенням Рівненської центральної міської лікарні Микола ДАНИЛЕЦЬ.

— Простатит — одне з найбільш поширених урологічних захворювань серед чоловіків. Які фактори впливають на його появу та розвиток?

— Простатитом називають запалення передміхурової залози, основна функція якої — секреція чоловічих гормонів і вироблення простатичного соку, що підтримує життєдіяльність сперматозоїдів. Причини занедужання досить різноманітні: інфекційні захворювання при безладному статевому житті, нерегулярне статеве життя (для чоловіків старшого віку), загальне та місцеве переохолодження організму, наприклад, кількахвилинне сидіння на холодному камені чи купання в холодній воді. Не останню роль відіграють хронічні запальні захворювання (наприклад, хронічний бронхіт) і хронічні вогнища інфекції в організмі (скажімо, тонзиліт). Хворобу може спровокувати тривале сидіння, тому простатит ще називають “недугою водіїв та бухгалтерів”. Ці та багато інших факторів або полегшують мікробам шлях у передміхурову залозу, або призводять до погіршення кровопостачання органів малого тазу, застійних процесів, що тільки сприяє розвитку запалення.

— Вкажіть, будь ласка, основні прояви захворювання. З якими скаргами до вас звертаються чоловіки?

— Раніше з простатитом зверталися тільки дорослі чоловіки, а тепер і 18-річні підлітки приходять. У разі недуги у хворих інколи може спостерігатися жар, лихоманка, підвищення температури тіла до 38-39 градусів, загальна слабкість, швидка втомлюваність. Вони скаржаться на гострі або ниючі болі в області промежини, заднього проходу, які віддають в пах та яєчка, а сечовиділення, особливо вночі, стають частішими. Проте нерідко чоловіка взагалі майже нічого не турбує і тільки інколи виникає певний дискомфорт. У запущених випадках та при довготривалому перебігу хвороби в чоловіків можуть з’являтися проблеми з ерекцією та статевою функцією.

— Чим для хворого може обернутися ігнорування проблеми?

— Якщо не лікувати гострий простатит, то він, у більшості випадків, переходить в хронічну форму. Розвиваються ускладнення, які дуже погано лікуються, а при УЗД-обстеженні виявляють рубцеві фіброзні зміни. В аналізі соку простати спостерігаються зниження показників функціонування простати та виражені запальні зміни, в зв’язку з чим дуже часто виникає непліддя. Трапляються випадки розвитку абсцесу простати, що призводить до неминучого оперативного втручання. На щастя, більшість чоловіків звертаються до лікарів своєчасно, не дозволяючи хворобі розвинутися. Але є й такі, які, надивившись різних реклам, починають займатися самолікуванням, а це ні до чого доброго не приводить.

— Стосовно хронічного простатиту…

— Його протікання хвилеподібне, а періодичні загострення змінюються більш чи менш тривалими ремісіями, під час яких хвороба ніяк не дає про себе знати. Такі періоди чоловіки намагаються пересидіти вдома, та це не найкращий вихід зі становища, адже під час кожного загострення запальний процес розповсюджується ще більше. Якщо він поширюватиметься сечовою системою, це може викликати розвиток циститу і пієлонефриту, що лікується значно важче.

— Тобто займатися самолікуванням не варто в жодному разі?

— Справа в тому, що тільки лікар після професійного обстеження може визначити стадію хвороби та призначити необхідне лікування. Воно проводиться методом антибактеріальної терапії, масажу передміхурової залози та препаратами на основі лікарських рослин, таких як кропива, гарбуз тощо. Без сумніву, у щоденному житті потрібно уникати всіх факторів, які сприяють розвитку хвороби, та дотримуватися вказівок лікаря.

Ще раз

про головне

~ Запалення передміхурової залози — це хвороба, уникнути яку значно простіше, аніж вилікувати. Тому, якщо у вас сидяча робота, намагайтеся щогодини робити невеличкі розминки. При закрепах використовуйте проносні засоби. А головне, намагайтеся вести регулярне статеве життя.

~ Як правило, простатит майже не проявляється. Якщо час від часу у вас з’являються болі в промежині, неприємні відчуття при сечовиділенні, незначні виділення із сечового каналу, обов’язково зверніться до уролога за консультацією.

~ Якщо захворіли якою-небудь неприємною недугою, не намагайтеся вилікувати її самостійно і в жодному разі не запускайте хворобу. Це тільки збільшить шанси захворіти простатитом.

~ Лікування простатиту має складатися з комплексу лікувальних методів, які визначить фахівець.

~ Підбір антибактеріальних препаратів, дози і схеми вживання для лікування простатиту завжди має проводитися індивідуально і тільки після необхідних аналізів урогенітальної мікрофлори. Ніколи не переривайте і не зупиняйте вживання препарату, не порадившись із лікарем.

~ Намагайтеся добре і правильно харчуватися, вести активний спосіб життя і робити лише те, що підвищить імунітет організму.

27.10.2005Аліна БАНУШ



Рівне-Ракурс №10 від 27.10.2005p. 
На головну сторінку