Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №301 від 19.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обід на природі

Вітаміни з грядки

Вітаміни з грядки

На думку лікарів і психологів, дачний відпочинок дуже корисний. Перші відзначають сприятливий вплив свіжого повітря й помірних фізичних навантажень на організм, другі говорять про заспокійливу дію на психіку спілкування з природою. Дієтологи додають: третя важлива складова дачного вікенду - правильне й повноцінне харчування.

На дачі ми частіше відчуваємо голод та їмо значно більше, ніж у звичних умовах. На свіжому повітрі поживні речовини засвоюються значно ефективніше, ніж удома, перед телевізором, і при цьому не зберігаються у вигляді жирових відкладень. Тому прислухайтеся до свого організму і їжте стільки, скільки хочеться, не побоюючись за власну талію.

Величезною популярністю в дачників користуються солодкі газовані напої, усілякі тістечка, печиво й бутерброди - на перше, друге й третє.

Рафінований цукор, що входить до складу цих продуктів, забезпечує енергетичні потреби організму на короткий час, а всі надлишки моментально переводяться в жир.

Для дачної дієти як джерело складних вуглеводів більше підійдуть усілякі каші: вівсяна, рисова, гречана. Вони дадуть тривале енергетичне харчування клітинам, не провокуючи вас на короткі перекуси. Краще - “попасіться” на грядках. Склянка ягід (полуниць, вишень або малини) втамує голод.

Оптимальним харчуванням для м’язів навіть на дачі залишається тваринний білок, простіше кажучи, м’ясо. Його не замінити нічим. Як джерело корисних тваринних білків у дачних умовах найкраще підходить шашлик. Дієтологи, на відміну від гурманів, вважають, що найкорисніший шашлик - з індички, курки чи телятини, оскільки містить найменше жиру й готується швидко. У телятині ще й є ферменти, які сприяють кращому засвоєнню білка й заліза.

Фізичні навантаження на тлі літньої спеки значно збільшують потребу організму в рідині. Улюблене чоловіками крижане пиво не втамовує спрагу, а лише створює видимість. З алкогольних напоїв допустиме вживання невеликої кількості червоного сухого вина, що поліпшує кровопостачання тканин киснем і сприяє засвоєнню тваринного білка.

На дачі ми буквально оточені недорогими природними вітамінами, починаючи з ранніх дикоростучих та окультурених трав і закінчуючи овочами й фруктами. Кабачки, помідори, морква й петрушка багаті на бета-каротин (провітамін А). Білокачанна капуста є єдиним рослинним джерелом вітаміну D. Селера, горох (й інші бобові), лісовий горіх і всі види грибів містять велику кількість вітамінів групи В. Цвітна капуста й кріп постачають наш організм вітаміном К. Суниці, малина, чорниці та інші ягоди мають вітаміни С, К і Р.

P.S. Рецепт шашлику надіслала наша читачка з Австралії пані Тамара Кутіюк.

Окрошка класична м’ясна

Інгредієнти: 0,7 л хлібного квасу, 3 варених картоплі, 2 свіжих огірка, 5-6 штук редиски, 200 г вареного м’яса, 2 зварених яйця, 4 столових ложки сметани, 1 чайну ложку цукру (по бажанню), по 0,5 пучки дрібно накраяної петрушки та кропу, 0,5 пучки зеленої цибулі, сіль, хрін і гірчиця за смаком.

Картоплю, огірки, редиску, яєчний білок та м’ясо нарізуємо невеликими шматочками однакового розміру. Зелень дрібно посікти. Цибулю нарізуємо і розтираємо з сіллю. З’єднуємо всі овочі та зелень, додаємо подрібнені яєчні жовтки та заливаємо охолодженим квасом. За смаком додаємо сіль, цукор, сметану, хрін та гірчицю.

Шашлик

Маринована баранина: заварити 4 склянки оцту з 4 склянками пива, всипати чорного перцю, лавровий листок і залити цим покраяну на грубі шматки баранину. За 2-3 дні додати тонко нарізаної цибулі, а ще за день смажити.

19.07.2007Підготувала Анастасія Соловей



Рівне-Ракурс №10 від 19.07.2007p. 
На головну сторінку