Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №302 від 25.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Т-с-с-с… може вибухнути!

ФАП-250 важить 250 кілограмів, майже 100 з них - тротил.

На дні Басівкутського озера лежить авіабомба

Радіус ураження від фугасного вибуху – півтора кілометри

Минулої неділі у Рівному в озері Басів Кут відпочиваючі натрапили на авіаційну бомбу часів Другої світової війни, яка сягає півтора метра довжини та важить 250 кілограмів. Про це повідомили з центру пропаганди ГУ МНСУ в Рівненській області.

[копировальные апР]

Бомба лежить у воді за три метри від берега озера зі сторони вулиці Чорновола, напроти АЗС. Її охороняють працівники міліції. Ось-ось мають приїхати піротехніки з Києва і знищити небезпечну “лялечку”.

Сьогодні за метрів двісті від авіабомби продовжує працювати АЗС, навколо живуть люди у приватних будинках, а на берегах озера відпочивають сотні рівнян та гостей міста. Ніякої паніки серед місцевого населення нема і правильно - лежала кілька десятків років, то й ще пролежить до приїзду рятувальників! Хоча небезпека в будь-якому випадку не зникла.

У редакційній бібліотеці “Рівне-Ракурсу” ми знайшли цінне спеціалізоване видання “Історія авіаційного озброєння”, де написано, що собою являє авіабомба ФАП-250, яку знайшли відпочиваючі на дні озера Басів Кут.

Як виявилося, так звані фугасні авіабомби були розроблені на початку 1930-х років на базі науково-дослідного відділу заводу №76 колишнього Радянського Союзу. В перші роки війни залізобетонні корпуси до бомб виготовляли на Павшинському заводі під Москвою.

Випробовували дану зброю на початку 1941 року і, як пише видання, доволі вдало. Радіус ураження від вибуху бомби (а для фугасної багато не треба) - півтора кілометри. У зоні до 30 метрів вибухова хвиля руйнує цегляні будинки, при меншому ураженні - розбиває скло у приміщеннях.

Авіаційні бомби успішно використовували не тільки під час Другої світової війни, але й під час боїв у Афганістані. Сумарна їх доля у воєнні роки складала до 97 відсотків. Таку бомбу далеко не всі водії вантажівок хотіли перевозити, бо вона могла вибухнути навіть від незначного струсу. Цікаво, як вона опинилася у воді озера Басів Кут?..

Про це дізнаємося від піротехніків із дислокованого в Києві центрального воєнізованого аварійно-рятувального загону МНС України, які незабаром приїдуть до нас.

25.07.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2007p. 
На головну сторінку