Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №211 від 27.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Медичне меценатство

Долею дітей-інвалідів пройнялася “Третя сила”

Минулого тижня в Рівненському обласному лікувально-діагностичному центрі ім. В.Поліщука впродовж двох днів уперше на теренах СНД проходила Міжнародна науково-практична конференція “Новітні методики діагностики та лікування дітей з органічними ураженнями нервової системи у дітей різних вікових груп”. В обговоренні теми, окрім працівників охорони здоров’я та соціальної сфери області, взяли участь провідні спеціалісти в цій медичній галузі з Польщі. В чому полягає актуальність проблеми, порушеної на конференції, кореспондент “РР” поцікавився в Миколи ПАНАЩУКА, голови обласної організації партії “Третя сила”, котра, до речі, взяла на себе повне фінансове забезпечення організованого заходу.

— Миколо Васильовичу, що, власне, спонукало очолювану Вами політичну організацію до порушення та вирішення суто медичного питання?

— Хоча наша партія й молода, втім, у своїй діяльності свято сповідуємо неписане “золоте” правило: будь-яка справа повинна принести практичну користь людям. А щодо ідеї проведення науково-практичної конференції, то цей задум виник з ініціативи нашої активістки, головного лікаря Рівненського обласного центру реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи Наталії Глибович ще наприкінці травня, відразу ж після заснування обласної організації партії “Третя сила”. Саме Наталія Федорівна привернула увагу до нагальної проблеми: на Рівненщині склалася найкритичніша в Україні ситуація у питанні запровадження новітніх технологій діагностування та лікування (причому, слід наголосити —безмедикаментозного) дітей з органічними ураженнями нервової системи. Відрадно, що цей почин підтримали Поліське наукове товариство, яке очолює мій партійний соратник Михайло Назарук, та міський голова м.Рівне Віктор Чайка.

— Наскільки ця проблема носить справді злободенний характер?

— Судіть самі. Так, станом на 1 січня 2005 року в області проживало понад 5 тисяч дітей, які перебувають під постійним наглядом лікувально-профілактичних закладів, що становить 186,2 особи на 10 тисяч дітей до 16 років. До того ж, щороку ця цифра зростає на 130-150 дітей-інвалідів. Як свідчить аналіз, питому вагу (майже 25 відсотків) причин інвалідності неповнолітніх складають хвороби нервової системи. Неабиякої актуальності набуло питання ранньої діагностики пре- і перинатальних уражень нервової системи в дітей. Своєчасне надання їм належної медико-соціальної реабілітації допоможе запобігти росту інвалідності, насамперед формуванню ДЦП, серед дітей.

— А не вийде так, що конференція виявиться нічим іншим, як звичайною галочкою про проведений захід?

— Більш ніж певен, що вона дасть свої практичні позитивні результати, судячи навіть з того, що в її роботі взяли участь понад 200 лікарів, які скурпульозно нуотували лекції польських провідних фахівців медичної галузі. А своїм багатим досвідом, до речі, ділилися керівник клініки реабілітації педіатричного інституту “Помнік” — Центру здоров’я дитини у Варшаві, доктор медичних наук Ян Цішецький, експерт Світової організації здоров’я, доктор медичних наук Зоф’я Куладовська, спеціаліст методики Перо Анна Домбровська, спеціаліст методу Войта Пьотр Домбровський і керівник відділу функціональної адаптації реабілітаційної клініки Ганна Тимінська, котрі привезли із собою медичну літературу та науково-популярні фільми. Врештірешт, досягнуто домовленості, що польські лікарі й надалі допомагатимуть нашим медичним спеціалістам, водночас стежачи за результатами їх роботи. Зрештою, вірю, що проведена нами конференція стане відчутним поштовхом для активізації розгляду питання впровадження новітніх методик діагностики та лікування дітей з органічними ураженнями нервової системи у дітей на державному рівні.

27.10.2005Василь ГЕРУС



Рівне-Ракурс №10 від 27.10.2005p. 
На головну сторінку