Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №306 від 23.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Вегетаріанці на подагру не хворіють

Вегетаріанці на подагру не хворіють

Знайомий бідкався, що якось прокинувся на світанку від нестерпного болю у великому пальці на нозі. Він того пальця і маззю мастив, і розпарював - не допомогло. Лише трохи вгамував біль прикладений лід. Після цього чоловік одразу пошкутильгав до лікаря, де йому виставили діагноз - подагра.

[погрузка]

Докладніше про цю недугу “РР” розповів завідувач терапевтичного відділення поліклініки №2 м. Рівне Василь КРЕКТУН (на фото).

Подагра - це хвороба, яка виникає внаслідок порушення обміну речовин, по-іншому - пуринового обміну, коли в організмі відбувається підвищене накопичення пуринової кислоти та зменшується її виділення нирками. І це призводить до надмірного накопичення сечової кислоти в крові. Понад те, солі сечової кислоти - урати - проникають у суглоби (хрящі, синовіальні мембрани), навколосуглобові тканини (сухожилля, зв’язки, синовіальні сумки), нирки. Саме тоді розвивається подагра та й навіть подагричний артрит.

- Елементарна здача сечі на аналіз може виявити подагру?

- При загальному аналізі сечі наявність солей сечової кислоти виявляється тоді, коли значно перевищується норма.

Хвороба небезпечна тим, що майже у 100 відсотків випадків подагра спричиняє зміни в структурі нирок. Найперше кристаликами уратів зашлаковують канальці нирок, потім судин. Щоправда, на початку ці зміни незначні, тож не позначаються на роботі органа. Такий період називається латентним, тобто прихованим. Пізніше зміни в нирках стають більш вираженими: у сечі з’являється білок, формуються камінці. Тому нерідко симптомами подагри стає ниркова коліка. Однак найчастішим проявом подагри є гострий артрит першого суглоба великого пальця стопи. Справді, напад подагри застає людину зненацька, зазвичай уночі. Хворий страждає від болю, який поступово наростає. Крім болю, у ділянці суглоба з’являється почервонілий набряк, підвищується температура тіла. І під час аналізу крові в ній виявляють високий вміст сечової кислоти.

При подагрі можуть уражатися й інші суглоби стопи, трохи рідше - колінні, ліктьові, плечові. Така картина спостерігається до семи діб, далі біль поступово стихає, інколи навіть без медикаментозного втручання. Як правило, на ранній стадії хвороби гострі напади трапляються зо два рази на рік, радше після великих фізичних навантажень, травм, хірургічних втручань. Найбільше загостренню хвороби сприяє зловживання алкоголем.

Інколи хвороба може не турбувати людину два-три роки. Проте з часом нелікована подагра все ж переходить у хронічну форму. Тоді відбувається така деформація суглобів, зокрема великого пальця стопи, що й взуття важко підібрати.

Питаєте, чому виникає подагра? Відомо, що першим чинником є спадковість та харчування. Гострий же напад подагри провокує споживання смаженого м’яса, улюбленого багатьма холодцю плюс чарки до нього, жирів тощо. До групи ризику також належать гладкі люди та гіпертоніки, а також ті, у кого знижена функція щитоподібної залози.

У разі порушення пуринового обміну раціональна дієта має величезне значення. Треба підібрати харчування, яке б не спричиняло збільшення кількості сечової кислоти в крові. Лікар допоможе конкретному пацієнту розписати дієту, яка б зменшила калорійність добового раціону. Втім, коротко скажу, що не містять пурину молочні продукти, окрім гострого твердого сиру. А також масло, рис, крохмаль, цукор, мед, багато фруктів. Необхідно виключити з харчування бобові, шпинат, щавель, гриби, міцні каву та чай, шоколад, в’ялену рибу та рибну ікру, оселедці, копчені ковбаси, наваристі бульйони й багато чого іншого. Натомість їжте вегетаріанські борщі, супи з круп та овочів, пийте відвар шипшини з медом, споживайте пшеничні висівки, квас, компот. Раджу практикувати розвантажувальні дні, бодай раз на тиждень вживаючи лишень овочі, фрукти та свіжі соки з них.

За відсутності проявів загострення подагри, але при наявності в суглобах скрипіння, хрусту рекомендується робити прості фізичні вправи, займатися лікувальною фізкультурою. У разі ж гострого нападу слід дотримуватися постільного режиму і, звісно, обов’язково звернутися до лікаря. Бо якщо лікувальна дієта не вельми допомогла, то лікар призначить препарати, що пригнічують синтез сечової кислоти та стимулюють її виведення.

Подагра - порушення пуринового обміну в організмі. При тривалому перебігу хвороби може настати повна руйнація хрящів та кісток. Хворіють переважно чоловіки (85-90 відсотків) гіперстенічного складу (товсті) у віці 30-50 років.

Інший погляд

Кава захищає від подагри

Нещодавно канадські (Університет Ванкувера) та американські (Медична школа Гарварда) вчені дійшли висновку, що підвищене вживання кави значно знижує ризик розвитку подагри.

За їхніми даними, люди, що пили більше чотирьох філіжанок кави на день, на 40 відсотків менше хворіли на подагру.

Висновки вчених справді є вкрай несподіваними, оскільки сечова кислота є одним із продуктів метаболізму кофеїну. Раніше медики, навпаки, радили пацієнтам, які страждали на подагру, відмовлятися від кави для уникнення загострення. Лікувальний ефект має також кава без кофеїну. Крім того, вчені з’ясували, що в любителів кави рівень сечової кислоти був нижчим, ніж у тих, хто не надто полюбляє каву. До речі, у людей, які пили більше шести чашок кави, ризик подагри знижувався на 50-60 відсотків. Утім, на думку координаторів дослідницького проекту, захисний ефект кави, найімовірніше, не пов’язаний з кофеїном. Він може пояснюватися дією цілого ряду інших корисних речовин, що містяться в каві.

23.08.2007За матеріалами medportal.ru Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2007p. 
На головну сторінку