Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №308 від 06.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Світ дитини

Лялька - доні, робот – сину

Лялька - доні, робот – сину

Тендітна Барбі та олов’яні солдатики - забавки не для сучасної малечі

Дитячі захоплення з кожним роком змінюються. Колись популярні плюшеві ведмедики, ковбої, пірати відійшли в минуле. А от роботи, динозаври людського зросту, човни, літаки, НЛО, ляльки із квітковим ароматом, які змінюють колір під час купання, - ознака того, що малеча не відстає від технічного прогресу.

Проте, й іграшки, залежно від віку дитини, стають менш чи більш цікавими. Дитині до одного року корисними будуть ті, які можна кусати й гризти. Адже саме у цей період якість забавки малюк перевіряє “на зуб”. Для дитини, старшої за рік, згодяться іграшки, які можна возити чи котити поперед себе, адже малятко вже вільно повзає та самостійно рухається. Три-п’ятирічним радість принесуть цяцьки, подібні до них самих. Саме в цьому віці малюки обирають “розумні” іграшки, з якими можна не тільки весело проводити час, але й розмовляти, бігати і, навіть, танцювати. Дитині хочеться побачити в такій забавці ровесника, знайти друга, а також розповісти про свої знання, повчати так, як це роблять дорослі. З ними дітки граються “тематично” - відчуваючи себе в ролі телеведучої, оточеної ввічливими глядачами, вихователькою в дитсадочку або просто татом і мамою. На новому етапі розвитку дитина прагне відтворити емоції та побутові ситуації. Лікар, перукар, кравець, слюсар - “іграшкових” професій для малят знайдеться чимало. Дошкільнята теж відрізняються фантазією, яка із професійних навиків переростає у саморобні речі, що згодяться й іншим. Дитина прагне відчути себе корисною, може знайти рішення навіть із нестандартної ситуації. Вона з радістю складатиме конструктори, збірні моделі кораблів, автомобілів. Також малюк із захопленням підготує подарунок для мами, зроблений своїми руками.

Крім вибору за віком, батьки обирають іграшки для доньки та сина. Щоденні баталії, які розгортаються на журнальному столику, де шикуються у найнеймовірніших комбінаціях - дракони, лицарі, вікінги, ковбої, мушкетери, індіанці та новітні гобліни свідчать про те, що ваш син має хорошу уяву. Проте й хлопчаки, яким до вподоби дракони, піратські кораблі та лицарі всіх епох і народів, теж люблять притулитися до м’якого плюшевого звірятка. І, якщо ви помітили, перевагу надають вони іграшкам, які нагадують маленьких, а не дорослих тварин.

Для дівчаток гра з лялькою - це модель майбутнього реального життя, коли в неї, вже дорослої жінки, з’явиться немовля. Маленькі леді обирають іграшки теплих відтінків. Лялька в рожевій сукенці, яка співає, танцює, просить їсти, говорить “мама”, плаче та сміється - це те, що до вподоби сучасній дівчинці. Але їм теж хочеться відкинути пухнастих звірів та відчути справжнього екстриму - разом із хлопцями поїздити на велосипеді, прокататися на машині. Іншим разом ті ж невеликі пухнасті друзі можуть стати героями хлопчачих ігор. А предмети рожевого кольору - м’які плюшеві звірята, всілякі пупси і лялечки - повинні дружити також зі злими монстрами, роботами та лицарями, адже навіть у дитячому світі останнім не обійтися без принцес.

Кореспондентка “РР” запитала у батьків, як вони обирають іграшки для своїх дітей.

Андрій: “Насамперед ті, які їм подобаються. Діти дуже люблять пазли, їх у них багато. У донечки дві шафи ляльок. Вона хотіла мати великий “Набір лікаря” - і вона його вже має. Ми з дружиною намагаємося дати дітям все, чого не вистачало нам у дитинстві”.

Оксана: “Ми з сином купуємо іграшки разом. Перш за все, вона має бути не лише цікавою зовні, а розвивати мислення у дитини. Крім того, сучасні іграшки можуть не тільки розважити дитину, але й навчити її чомусь. П’ятирічний Андрійко має дитячий комп’ютер - думаю, така забавка не завадить йому”.

Роман: “Якщо донечці сподобалася ця іграшка - ми її купимо. Це не обов’язково лялька. Може бути конструктор чи настільна гра. Ми всією сім’єю розважаємося. Повірте, дитина - у захваті!”

Ольга та Михайло: “Не завжди наші малята люблять гратися з дорогими іграшками, купленими у магазині. Старша донечка, якій шість років, нещодавно із захопленням спостерігала за тим, як паперовий кораблик плив по річці. Ми також створили ліжечко для казкової Дюймовочки. Задоволенню не було меж - дитина фантазувала, уявляла, куди попливе шкарлупка горіха, вигадувала цікаві історії. Дорослим також треба гратися з дітьми, здається, в цей момент вони як ніколи відчувають батьківську любов”.

06.09.2007Леся КУРУЦ



Рівне-Ракурс №10 від 06.09.2007p. 
На головну сторінку