Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №311 від 27.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Вибори-2007

Без телефонів і сейфів…

Відсутність телефонного зв’язку і сейфів, ротації членів комісій на виборчих дільницях, неактивність громадян щодо перевірки себе у списках виборців та, відповідно, погана якість цих списків - такі основні проблеми в ході підготовки до дострокових парламентських виборів 30 вересня виявили в регіоні спостерігачі Рівненської обласної громадської організації Комітету виборців України.

Особливу тривогу викликають ротації членів комісій на виборчих дільницях Рівненщини. І хоча пік цього процесу вже минув, однак факти відмов та замін зафіксовані в усіх виборчих округах області. Причини відмов є різними: низька оплата праці, великий обсяг роботи, стан здоров’я тощо. Поширеним є явище неналежного виконання членами дільничних виборчих комісій своїх обов’язків або взагалі відмова щось робити (наприклад, розносити запрошення). Відповідно, це не завжди дозволяє зібрати кворум, вчасно виконати функції, покладені на ДВК, що негативно відбивається на робочій атмосфері в комісії.

Найпоширенішими неточностями в списках виборців на Рівненщині є включення однієї людини двічі, включення “мертвих душ” або ж невключення, стверджують спостерігачі Рівненського КВУ. Як правило, громадяни звертаються зі скаргами для уточнення списків виборців, якщо вони не отримали іменних запрошень або, наприклад, отримав лише один з членів подружжя.

Через невисоку активність громадян щодо перевірки своїх даних у списках виборців, виявити реальні масштаби неточностей на сьогодні досить складно. Однак, вже на нинішній день на окремих дільницях кількість неточностей у списках досить значна.

Наприклад, зі слів голови ДВК № 79 виборчого округу № 157, після рознесення іменних запрошень деякі виборці не отримали їх і написали у комісію скарги. На цій дільниці виявлено більше 40 невнесень виборців у списки, хоча на минулих виборах ці ж самі виборці були внесені до списків на підставі скарг і подань робочих груп.

Голова ДВК № 80 розповідає, що у списках виборців на його дільниці є більше 100 неточностей, а голова однієї з дільниць у 154-му виборчому окрузі каже, що в списках присутні навіть імена людей, які померли вісім років тому.

Тому Рівненська обласна громадська організація “Комітет виборців України” закликає громадян більш активно перевіряти свою наявність у списках виборців і в разі виявлення неточностей звертатися зі скаргами до відповідних органів. До речі, не пізніше 26 вересня таку скаргу ще можна подати до окружної виборчої комісії, а до місцевого суду - не пізніше 27 вересня.

Брудні технології

“Обережно: провокатори”

Інформаційні плакати “Обережно: провокатори!” без необхідних вихідних даних, що суперечить виборчому законодавству, розклеєні вішені на зупинках і стовпах в Дубні.

На цих плакатах йдеться про те, що, голосуючи на виборах-2007 за партію “Батьківщина” (БЮТ), громадяни віддають свій голос “за сімейний клан солодкої парочки В. Никитюка та О. Савчук” (пан Никитюк - колишній мер міста). В тексті на плакаті перелік їхніх переходів з однієї партії в іншу завершений фразою “Будьте обережні, до влади рвуться провокатори і хапуги!”

27.09.2007



Рівне-Ракурс №10 від 27.09.2007p. 
На головну сторінку