Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №312 від 04.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Знахідки, відкриття, гіпотези

Рівне розкаже більше

Рівне розкаже більше

про себе, свою історію і про те, скільки насправді йому років...

Обнесена зеленим парканом територія надзвичайно інтригувала рівнян, найбільш цікаві навіть намагалися щось розгледіти у його шпаринах. Та ось, таємнича завіса нарешті впала: археологи виявили тут цінні знахідки, які несуть важливу інформацію про те, що нашому місту, ймовірно, не 724, а значно більше років.

тюнинг

Історія не має ані початку, ані кінця. Вона, ніби дражнячи, привідкриває завісу невідомого, зрідка кидає нам крихти повідомлень, маленьких знань, змушує нас шукати, думати і навіть мріяти. І наше місто - забудоване - сучасне, раптом видає нам “привіт” із сивої давнини. Так, 28 вересня в приміщенні Будинку одягу відбулася прес-конференція за підсумками археологічних розкопок на площі Короленка.

- Рівне - старовинне місто, яке має свою давню історію, - розповідає директор Рівненської філії охоронної археологічної служби України Богдан ПРИЩЕПА, - документальні свідчення про нього з’явилися в XV столітті. Матеріальні ж знахідки, на кшталт тих, які ми виявили на території площі Короленка, несуть в собі інформацію про значно більш давні часи, починаючи від X століття. Так, під час реконструкції Будинку одягу було виявлено ділянку зі збереженими об’єктами - залишки приблизно 10 будинків, серія поховань, керамічний посуд, знаряддя праці, шила, підківки для взуття. Також наконечники стріл XVI-XVII століть – часів протистояння між степовиками та козацтвом, монети польських королів, люльки (до слова, одна з них зберегла відчутний запах тютюну).

Директор АТЗТ “Фірма Одяг” Богдан ОВЕРЧУК висловив своє захоплення роботою рівненських археологів та повідомив, що біля Будинку одягу незабаром планується створення експозиції, яка інформуватиме про те, що на його території були зроблені важливі археологічні відкриття.

На території котловану було знайдено цегляні фундаменти пам’ятників ХХ століття, які не мають археологічної цінності, - каже пан Богдан, - можливо, ми використаємо цеглу для експозиції. Кожен відвідувач магазину зможе дізнатися, біля якого історичного місця він проходить. Для нас це - гордість.

Проте, археологам допоки ще не вдалося здійснити свою найзаповітнішу мрію - знайти старовинну арку, яка зображена на гербі Рівного. Отож, величезний стимул для подальших пошуків залишається.

04.10.2007Ганна САТАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 04.10.2007p. 
На головну сторінку