Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №314 від 18.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наркоманія

Вчителі “здали” наркоторговців

Вчителі “здали” наркоторговців

Під стінами школи продавали “ширку”

Вчителі однієї з рівненських шкіл, яка знаходиться в районі Боярки, допомогли працівникам відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВСУ в Рівненській області затримати організовану групу, що займалася в обласному центрі збутом опійних наркотиків.

Група чоловіків регулярно з’являлася біля школи. Як правило, за кілька хвилин до них підходили певні особи, яким передавалися дивні пакунки, після чого всі розходилися. Усе це відбувалося на очах педагогів та учнів.

Вчителі почали спостерігати за діями чоловіків, а при черговій їхній “здибанці” повідомили працівників міліції, які в ході оперативно-пошукових дій затримали членів організованої групи, що поширювала в Рівному ацитильований опій (“ширку”). Отож, завдяки пильності вчителів (які, ймовірно, впізнають себе у цій статті) та оперативній роботі правоохоронців, наркоділків затримали...

Наркоманія і Рівненщина - наскільки споріднилися ці два поняття за останні роки? Які райони області є найбільш наркопроблемними? І чи вживають працівники міліції… наркотики? Про це - в розмові з начальником відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків Рівненського УМВСУ Петром ТИЩУКОМ.

- Які наркотики нині найпопулярніші в нашій області?

- Трамадол. З початку року ми спільно зі співробітниками УБОЗу вилучили в області з незаконного обігу більше 27 тисяч доз (таблеток) цього медичного препарату. Тільки поміркуйте - за підрахунками МОЗ в Україні за рік легально виробляється 47 мільйонів доз трамадолу, а закуповується суб’єктами охорони здоров’я приблизно один мільйон. Куди ж дівається решта?.. Проблему незаконного поширення трамадолу треба нагально вирішувати на загальнодержавному рівні! Для цього необхідно, перш за все, забезпечити надійний контроль за збереженням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на об’єктах, де їх виробляють, зберігають або реалізують, регулярно проводити комплексні операції типу “Допінг”, метою яких є виявлення джерел та перекриття каналів надходження цих речовин у незаконний обіг.

- Які райони нашої області найбільш проблемні у плані розповсюдження та вживання наркотиків?

- Здолбунівський, Дубенський та Костопільський райони. За останні роки ми посилили там контроль. З початку цього року наші співробітники провели 20 контрольних поставок. (Контрольна поставка - це супровід наркоторговця працівниками міліції з метою його затримання - О.Д.). Тим не менше, в області почастішали випадки вживання амфітаміну, екстазі, проте зменшився процент вживання молоддю опійних наркотиків. Сьогодні на Рівненщині на обліку перебуває понад три тисячі наркоманів.

- Чому наркоманія в країні зростає швидкими темпами?

- Після Другої світової війни відбувся дуже швидкий підйом наркотичної хвилі в зарубіжних країнах, а у нас цей процес лишався в замороженому стані. У 1958 році в наркологічних установах України було зареєстровано лише 450 осіб, які зловживали наркотиками лікарського призначення. Нині їх чисельність зросла більш ніж до півмільйона. Щорічно з діагнозом “наркоманія” помирає одна тисяча осіб працездатного віку. Пріоритетними напрямками нашої роботи є виявлення наркозбувачів, їх затримання і передання до суду.

- Ви коли-небудь пробували наркотики?

- Звісно. І зараз вживаю. Розповім вам анекдот з цього приводу:

Митник на таможні запитує українця:

- Наркотик є?

- Є.

- Діставайте!

- Будь ласка...

- Так це ж сало!

- Ага, як не поїм день, то “ломка” починається...

Отож, з “наркотиків” вживаю тільки сало (сміється).

- Чула, що наближається ваше професійне свято…

- Так, 30 жовтня нашій службі (ВБНОН) виповнюється 14 років з часу її створення. Наш штат налічує багато професіоналів, які працюють 25 годин на добу. Бажаю моїм колегам натхнення, безхмарного неба над головою і простого людського щастя.

Польові дослідження

1 грам амфітаміну на чорному ринку області можна купити за 100-150 гривень, “кубик” опійного наркотика (“ширки”) - 20-30 гривень, екстазі - до 30 гривень, дозу кокаїну (рідкість у наших краях) - 50 доларів. 1 грам героїну на світовому ринку коштує 150 доларів.

Мовою цифр

З початку цього року працівники міліції вилучили в області:

• 350 кг макової соломки;

• 10 кг 600 г опію;

• 46 кг маріхуани;

• 1 кг 400 г амфітаміну;

• 27 тисяч доз трамадолу (!).

Вилучені наркотичні засоби спалюються щоквартально

18.10.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 18.10.2007p. 
На головну сторінку