Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №320 від 29.11.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Ляльки-монстри та заводні машинки-вбивці

Ляльки-монстри та заводні машинки-вбивці

Наші традиційні іграшки, які ще збереглися у дитячих садочках та домівках і які зараз важко знайти в магазинах, несли заспокійливу тиху любов до дитини. Але дедалі більше сучасні батьки купують своїм дітям кишенькових павуків, монстрів-трансформерів, ляльок із мертвими обличчями, не усвідомлюючи, що власноруч створюють психологічні проблеми своїм дітям на подальші роки зростання.

Понад те, заморські контрабандні забавки, нашпиговані свинцем та токсичними фарбами, чинять фізичну шкоду дитячому здоров’ю. Ось уже кілька місяців у світі триває боротьба зі шкідливими для здоров’я малечі іграшками китайського виробництва. Українські фахівці теж нещодавно долучилися до захисту українських дітей від цяцьок, які їх можуть покалічити.

Як справи з перевіркою ринку іграшок на предмет їх санітарно-гігієнічної відповідності у нашім краї, кореспондент цікавилася у завідувача токсикологічної лабораторії Рівненської обласної санстанції Ігоря СЕДЛЯРА (на фото):

- У нашій країні діють державні санітарні правила і норми безпеки іграшок та ігор, які поширюються на асортимент іграшок. Ці правила встановлюють вимоги та норми безпеки для здоров’я дітей, а також порядок проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи на етапах розробки, виготовлення, зберігання, реалізації іграшок та ігор.

У лабораторії за показниками безпеки ми досліджуємо іграшки для дітей, одяг, тканину, а також будівельні матеріали, товари побутової хімії, товари, що контактують з харчовими продуктами. Отже, дослідження дитячих іграшок - лишень частина повсякденної роботи чотирьох працівників нашої лабораторії.

Що ж стосується іграшок, то за цей рік зроблено більше 150 перевірок і досліджено більше чотирьохсот зразків дитячих забавок. Перевіряємо на міцність та безпеку продукцію для дитячих ігор. Порушення виявлено у 15 відсотках обстежених об’єктів торгівлі, які реалізували іграшки.

- За офіційними даними, будь-яка іграшка повинна проходити обов’язкову перевірку у двох міністерствах та ще кількох державних установах, - виходить, цяцьки ще на етапі виготовлення несуть у собі потенційну небезпеку?

- Десь із двомісячного віку іграшка стає посередником у спілкуванні дорослих з малям. Купуючи іграшки, батьки найперше повинні звертати увагу на маркірування, де зазначається виробник - підприємство, яке виготовило забавку. І такого короткого словосполучення, приміром, як “Зроблено в Україні” - геть замало. Якщо розгорнутої інформації про виробника немає, ніколи не купуйте такої іграшки. Далі: на етикетці також має бути вказана вікова адресність, тобто вигляд цяцьки, її конструкція, колір, форма обов’язково мають відповідати віку дитини.

Крім того, має бути посилання на нормативний документ, відповідно до якого виготовили іграшку. За санітарними нормами виробництва й експлуатації іграшок для дітей - наприклад, раннього віку, вона не повинна перевищувати 100 грамів. Коли батьки беруть у руки іграшку, треба зважати якраз на вагу, щоб дитина не завдала шкоди своєму організму.

Асортимент іграшок та ігор у наших магазинах дійсно великий. Проте всі торговельні точки з товарами для дітей за межами організованих місць торгівлі становлять потенційну небезпеку для батьків та їхніх малят. Бо ж коли дитина пораниться якоюсь забавкою, вона отримає величезний стрес. І якщо в супермаркеті ви ще зможете довести свою правоту, то на базарній розкладці вам годі й думати про якусь справедливість.

І все ж, купуючи товар, вимагайте й на базарі сертифікат відповідності, який би підтверджував безпеку іграшки. Особливо якщо взяти до уваги, що, за статистикою, 70 відсотків усього асортименту іграшок становлять вироби з Китаю, а українських - лише 30 відсотків. Хоча це непогано, адже років шість тому виробництво вітчизняних іграшок було на нулі. І при цьому наші іграшки проходять жорсткий відбір щодо контролю за якістю.

- На жаль, у нас немає класичної ляльки - образної іграшки, яка б формувала смак дитини-дівчинки. Американська Барбі для цього не годиться…

- Для виробництва ляльки потрібне дуже дороге обладнання, бо це складна технічна іграшка. Утім, малим дітям така лялька як Барбі не рекомендується. Їм потрібні м’яконабивні та пластмасові ляльки з акцентом на очках,

з матеріалів, які легко піддаються санітарній обробці. Якщо лялька м’яка, бажано, щоб очі в неї були вишиті, аби дитя не проковтнуло дрібних деталей. Та й узагалі, в іграшці для дітей раннього віку не повинно бути предметів, розмір яких менший 30 міліметрів. Деталь, менша за три сантиметри, легко пройде в дитячу гортань.

Вельми небезпечними для дітлахів є заводні іграшки та машинки з дистанційним управлінням. Бо діти цікавляться тим, як же така штука рухається і намагаються її розібрати на запчастини. Під час такого розгляду-ремонту дитя може поранити ручку, проковтнути якусь деталь тощо.

- Попереду перше улюблене свято дітлахів - святий Миколай. Батьки, окрім солодощів під подушку, масово скуповуватимуть ще й різноманітні іграшки. Підсумуйте, як правильно вибрати якісний подарунок.

- Дбайливі батьки мають робити покупки у спеціалізованих магазинах, запитавши у продавця гігієнічний висновок, сертифікат якості та й навіть медичну книжку самого продавця. І ще одне - не менш важливе: будь-яка іграшка повинна мати індивідуальну упаковку.

У кожної іграшки повинен бути сертифікат відповідності. Але нині лише 9 відсотків продукції, яка потрапляє на дитячий ринок в Україні, сертифікується. На сьогодні зафіксовано 6700 поранень та чотири випадки загибелі від дротиків “дартс”, 150 нещасних випадків сталося при запуску “повітряних танцівниць”.

29.11.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 29.11.2007p. 
На головну сторінку