Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №324 від 27.12.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Медична статистика стверджує, що власне на грип припадає до 20 відсотків гострих вірусних захворювань

Вакцина - не таблетка аспірину,

або Чому за радянських часів епідемій грипу не оголошували?

Епідеміологи та фахівці з Центру грипу Міністерства охорони здоров’я щороку залякують нас жахливою епідемією грипу та роблять тривалі грипозні канікули. А минулої осені експерти ВООЗ прогнозували ще й пандемію, яка мала скосити небагато-немало - 300 мільйонів людей у світі. Що ж, дякувати Богу, уторік пандемії не було, а саму епідемію важко було назвати епідемією.

Цьогоріч, за прогнозами медиків, має захворіти близько чотирьох мільйонів українців – удвічі більше, ніж торік. Що робити? Звісно, зміцнювати імунітет. Як? Переважна більшість наших краян робить це за допомогою народних методів: лимони, цибуля, часник, калина, ехінацея etc. Натомість медики радять вакцинуватися і ще раз вакцинуватися. Кажуть, що сучасна вакцина, хоч і дорога, але така славна, що навіть шестимісячних діток нею можна щеплювати. Але якось не дуже в це віриться...

І чому років з десять тому наші діти не бували по місяцю вдома під час карантину замість навчання? З таким питанням кореспондент “РР” звернулася до авторитетних обласних інфекціоністів.

Зінаїда ЮРЧИШИНА, головний дитячий інфекціоніст (на фото):

- Дорослі від вірусу грипу страждають менше, оскільки не раз стикалися з вірусами. Найбільше ж сприятливими до гострих респіраторних інфекцій та грипу є діти, починаючи з другого півріччя життя. Питаєте, чому не раніше? Тому що діє імунітет, набутий від матері. А школярі - це взагалі основне джерело розповсюдження серед усього населення. Досить одній хворій на грип дитині з’явитися в школі, як моментально заражаються і учні, і вчителі. Чому в часи Союзу не було карантину, однозначно сказати важко - життя та акценти були інші.

- Та й таких різновидів вакцин не було, як і фармфірм, які їх пропонують.

- Очевидно, що так. До речі, сприйнятливість до грипу підвищується також після років шістдесяти , адже з віком втрачаються накопичені антитіла до вірусу грипу різної антигенної структури. Щодо лікування, то його потужно треба починати в перші два дні хвороби, оскільки процес розмноження вірусу в організмі займає не більше трьох днів. Грип уражає всіх і думка про те, що підвищена чутливість до вірусів виникає лишень в ослабленій імунній системі, є одним із головних міфів про грип та ГРВІ. У нас, на щастя, допоки епідемії грипу нема.

Сергій ДОРОШЕНКО, головний обласний інфекціоніст (на фото):

- Торік Всесвітня організація охорони здоров’я попереджала, що в разі поєднання вірусів людського та пташиного грипу може виникнути пандемія. Тому й переконливо пропонувалася вакцинація. Відомо, що остання пандемія, яка зачепила багато країн, була у 1958 році. Найчастіше нам загрожує епідемічний підйом захворювання на ГРВІ та грип і щоб перервати інфекційний ланцюг, краще справді ввести профілактичні канікули.

За словами лікаря, крім вакцин є багато інших профілактичних засобів проти грипу, серед них - фітопрепарати для підвищення імунітету. Але вакцинування сучасними протигрипозними препаратами є надійним запобіжним засобом щодо грипу.

Утім, чому вакцинування не було панацеєю в часи соціалізму, однозначної відповіді нема. Не було такого мігрування населення, опірність організму була вищою і довкілля було більш здоровішим, як і те, що ми їмо нині, було значно якіснішим.

З тим, щоб усім жилося якнайкраще, очевидно, і створена Державна програма боротьби з грипом. А найкраще ж, на думку автора статті, має бути виробникам вакцини...

ФОТО

27.12.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 27.12.2007p. 
На головну сторінку