Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №333 від 28.02.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Здорова дитина - це доношена дитина

Здорова дитина - це доношена дитина

На вулицях міста майже на кожному кроці зустрічаються вагітні жінки: трохи старші і геть молоденькі. Та й у селах немало народжують хто третю, а хто й четверту дитину. Адже на Рівненщині споконвіку велися багатодітні сім’ї. Проте нині є чимало скептиків, які стверджують, що саме солідна грошова допомога при народженні дітей стимулює потяг до материнства-батьківства. Але чи в кожного є свідоме бажання продовження роду не заради грошей - це питання. Особливо воно непокоїть при спогляданні молоді репродуктивного віку, яка цмулить пиво, демонстративно затягується цигаркою, не вдягається відповідно до погоди і практично забула, що таке фізкультура. Понад те, переважна більшість жінок та їхні родини вважають, що лікарі будь-що повинні врятувати дитину. Вони ніколи не звинувачують у проблемах при пологах себе й не хочуть чути ні про планування сім’ї, ні про здоровий спосіб життя. А тим часом дітей з малою вагою, недоношених народжується все більше.

“Ми намагаємося врятувати кожну дитину, що з’явилася на світ Божий, - стверджує головний позаштатний неонатолог управління охорони здоров’я, завідувач відділення патології новонароджених Рівненської обласної дитячої лікарні Олександр ШЕВЧУК (на фото). - Проте багато немовлят, які народилися на 22-24 тижні вагітності, не є життєздатними і крім глибокої незрілості, мають ще цілу купу патологій. Це і перинатальні ураження центральної нервової системи, жовтяниці, гнійно-септичні стани. Нині, на жаль, стала поширеною непрохідність кишківника, яка поєднується з непрохідністю стравоходу, а вада розвитку кишківника сусідить із вадою серця. То як може вижити незріле немовля з таким тяжким букетом патологій?.. За попередній рік ми виходжували 29 малюків з мінімальною вагою - від 500 грамів до одного кілограма. Шістнадцятеро з них померло”.

Бог дав дитину,

дасть і на дитину?

Утім, за словами лікаря, проблеми були й раніше, коли, маючи медичні покази і знаючи наперед, що дитя народиться з якоюсь серйозною вадою, вагітність не переривали з релігійних міркувань жінки з протестантських конфесій. Але щоб народжували лишень заради виплати грошової компенсації, такої споживацьки вираженої тенденції неонатологи не помітили. Хоча торік три породіллі, малят яких виходжували у відділенні патології, зізналися, що гроші були основною мотивацією, що спонукала зачати дітей.

На думку фахівців, причину передчасних пологів, народжень недоношених дітей з малою вагою і їхньої смерті варто шукати в особистому здоров’ї батьків, насамперед - матері. Причому заздалегідь, до настання вагітності. Адже багато біди під час вагітності завдає будь-яка інфекція в організмі жінки, навіть вірусна. Останніми роками медики фіксують неконтрольоване зростання генітальних інфекцій, що на потім провокує ускладнення. Гормональні порушення можливі також. Є жінки, які просто не можуть виносити дитину. Тому їх треба обстежити, пролікувати, а затим, через певний термін, дозволити вагітніти. На часі має бути посилена увага батьків, навчальних закладів та й працедавців до здоров’я та способу життя дівчат і жінок репродуктивного віку. Бо схоже на те, що своїй зовнішності вони приділяють значно більше уваги, ніж своєму здоров’ю. У нас нема суспільного усвідомлення цінності здоров’я.

Природніх пологів збільшується

Якщо з допомогою відповідної апаратури та медикаментів лікарям вдається виходити маловагову крихітку, коли вона вже може самостійно дихати, адекватно реагувати, то в подальшому батькам треба забезпечити дитині добрий догляд та якість життя, що при такому стані здоров’я є геть непростим завданням. Але якщо в дитини стає життєвих сил, то років так після трьох вона наздоганяє своїх ровесників у розвитку за всіма показниками.

На запитання, чи багато нині фізіологічних, тобто природніх пологів, пан Шевчук дав ствердну відповідь. Фізіологічних пологів таки стало більше в останні кілька років саме тому, що при пологових будинках створені індивідуальні пологові зали, зорієнтовані на сім’ю, зростає кількість партнерських пологів, що зменшили використання медикаментозного знеболення. Також працюють школи мам та свідомого батьківства, які вчать, як правильно поводитися, вільно добирати позиції під час пологів, залучають членів родини до догляду за новонародженим ще в пологовому будинку.

В Україні із прийняттям Сімейного кодексу молоді, яка бере шлюб, пропонується безплатне медичне обстеження.

Є дослідження, що в жінки, яка працює за комп’ютером понад шість годин на добу, частіше трапляються розлади менструального циклу. У тих, що вагітніють, частіше бувають невиношування. Фахівці рекомендують жінкам, що завагітніли, принаймні до 12 тижня роботу за комп’ютером різко обмежити.

28.02.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2008p. 
На головну сторінку